1 av 2
Syftet med insatsen är att få arbetsgivarna att ta hot och våldsrisker på större allvar, säger Berndt Jonsson, projektledare vid Arbetsmiljöverket. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Det kan handla om anonyma hot som leder till stark psykisk stress för den anställde, berättar projektledare vid Arbetsmiljöverket. Foto: Marcus Eriksson/Ekot.

"Myndigheter brister i säkerhetsarbetet"

1:59 min

Många myndigheter behöver bli bättre på att hantera hot och våld mot sina anställda, visar flera inspektioner Arbetsmiljöverket gjort.

Inte sällan rör det personer ute i kommunerna som socialarbetare och livsmedelsinspektörer.

– Hot och våld i arbetslivet är helt oacceptabelt, samtidigt måste man beakta att vår verksamhet den är ju sådan att den handlar om att möta människor i kris och utsatta situationer, säger Caroline Olsson som arbetar med frågan vid Sveriges kommuner och landsting.

Alkoholförläggare som utfärdar utskänkningstillstånd, tjänstemän som utfärdar körkort och socialarbetare, alla jobbar de med myndighetsbeslut som kan påverka personer så starkt att de väljer att ta till hot och våld.

Exempel har det rapporterats om tidigare vid flertalet tillfällen.

Caroline Olsson, chef för arbetssektionen på SKL, säger att de jobbar mest med att förebygga, utbilda och lära sig av tidigare incidenter, men att mer behöver göras.

– Ja, jag tror definitivt att det finns mer att göra, säger Caroline Olsson.

Arbetsmiljöverket har alltså mellan 2011 och 2013 gjort runt 1 500 inspektioner av säkerhetsarbetet hos myndighetsutövare, säger projektledare Berndt Jonsson.

– Man brister absolut i detta och behöver sätta det högre på agendan. Vi har ju ställt krav på två av tre arbetsgivare när vi varit ute, säger Berndt Jonsson. 

Men vid Arbetsförmedlingen har säkerhetsmedvetandet ökat, säger deras säkerhetschef Joel Isensköld. Han berättar att förra året hade arbetsförmedlarna cirka 5 miljoner kundkontakter och hade drygt 800 rapporterade incidenter rörande hot och ett tiotal rörande våld:

– Sätter man det i relation till varandra så skulle jag vilja säga att det inte är vanligt förekommande med våld och hot på Arbetsförmedlingen. Men ett hot är ett hot för mycket så vi tar mycket allvarligt på det som sker, säger Joel Isensköld.

Och ni känner till alla incidenter? Allt rapporteras vad du vet?

– Det jag känner till är ju det som är rapporterat, finns det ett mörkertal så är det olyckligt, säger Joel Isensköld.

Men det tror ett fackligt ombud Ekot talat med att det finns på Arbetsförmedlingen. Facket är även kritiskt mot att anställda oftast vid en incident får sköta anmälan till polisen helt själv utan stöd från arbetsgivaren. Det bör de få, säger säkerhetschef Joel Isensköld.

– Jag förstår att man känner att man behöver stöd i det och vår målsättning är att man ska få stöd, säger Joel Isensköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista