Viktor Rasjö är ombudman inom LO-distriktet Dalarna Gävleborg. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

LO i Gävleborg kritisk mot Fas 3

Viktor Rasjö, ombudsman LO: Det fungerar inte som det var tänkt
1:21 min

Fas 3 hjälper inte folk till arbete. Det anser LO som i en färsk rapport istället förseslår att plusjobben ska återinföras. Viktor Rasjö är ombudsman i LO-distriktet Dalarna Gävleborg.

– Det fungerar inte som det var tänkt. Tanken var ju att få ut folk i arbete och det har blivit tvärtom. Man låser in dem i någon form av förvaring där de inte utvecklas, säger Viktor Rasjö.

Antalet personer som hamnar i Fas 3 i Gävleborgs län fortsätter att öka. I december 2013 fanns det drygt 1700 personer inskrivna i Fas 3 i länet. Det är 200 fler än samma period två år tidigare. Något som LO är kritisk mot i rapporten som presenteras i dag. Men det finns fler saker.

Bland annat menar fackorganisationen att Fas 3 inte hjälper folk till arbete. 2011 var det 15 procent av de i Fas 3 som gick vidare till jobb eller utbildning.

Dessutom menar ombudsmannen Viktor Rasjö att människor fastnar i Fas 3. Enligt rapporten är människor i Fas 3 i genomsnitt inskrivna på Arbetsförmedlingen i 7 år.

– Vi föreslår istället att man ska återinföra plusjobb. Då får de som är med en avtalsenlig lön att leva på. Dessutom får de riktiga arbetsuppgifter som ger dem erfarenheter och kontakter med en arbetsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".