Poppis fordon. Rekordmånga fyrhjulignar såldes i Gävleborg under 2013. Foto: Scanpix

Ökat intresse för fyrhjulingar

1:50 min

Intresset för fyrhjulingar fortsätter att öka och Gävleborg ligger långt över rikssnittet i antal maskiner. Men det sker också många olyckor. Utvecklingen har nu lett till att Trafikverket lagt fram en ny strategi för att förbättra säkerheten.

Trafikverkets statistik visar att 74 personer omkommit under 2000-talet fram till 2012. Och 7 av 10 som omkommer i olyckor relaterade till fyrhjulingar gör det i fall där motorcykeln vält. Och fler olyckor väntas. Årligen tillkommer ungefär 10 000 maskier på marknaden. Uppskattnignsvis 100 0000 fyrhjulignar finns i dag i landet.

på Mc-mässan i Göteborg presenterade Trafikverket en ny stategi för att komma till rätta med olyckorna. Bland annat skyddsutrustning och regler för hur man ska köra fa finns på agendan.

Vad lockar med att köra?

- Det är roligt att köra helt enkelt. Jag behöver även ta mig ut och titta till min skog, säger Erik Nilsson från Söderhamn som nyligen köpt en fyrhjuling.

En lång säsong och att det inte behövs något specialkörkort kan vara två av förklraingarna till det stora intresset för fyrhjulingar.

På Servicecentralen i Söderhamn såldes rekordmånga fyrhjulingar under 2013.

- Det är ett bra sätt att komma ut i naturen. Man får hem timmer och kan ploga sina vägar. Det är en lämplig maskin, säger Sven Erik Borgman som är butiksansvarig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista