Foto: Pontus Lundahl/TT

Bättre täckning för mobilen i sikte

0:51 min

Under de tre närmaste åren kommer mobiltäckningen att förstärkas med hjälp av nya basstationer i hela landet.

I Gävleborgs län innebär satsningen att antalet basstationer ökar med 80 procent.

Det är Tele2 och Telenor som satsar på att förstärka det gemensamma mobilnätet i hela Sverige.

Tele2 och Telenor ska bygga ut 2G-nät för mobiltelefoni och 4G-nät för mobila datatjänster så att landets yta täcks till 90 procent. I dag är den geografiska täckningen 70 procent.

Förra året lovade Telia Sonera en täckning på 90 procent till 2015 och nu följer alltså Tele2 och Telenor efter.

Utbyggnaden sker främst i glesbygden och ska pågå fram till 2016.

- Hittills har vi i vår mobilutrullning satsar mycket på att bygga i tätort, där folk jobbar och bor. Det här är nästa steg i vår utrullningssatsning där vi fokuserar mer på glesbygd, säger Alexandra Drevenlid, teknisk chef på Tele2.

- Man ska ju kunna använda sin telefon och sina tjänster oavsett var man befinner sig, det är det som är målsättningen, säger hon.

Ett hinder som kan fördröja utvecklingen är dialogen med kommun, länsstyrelse, energibolag och markägare, bland annat på grund av långa handläggningstider, enligt Drevenlid.

- Det kan också ta väldigt lång tid, är vår upplevelse och erfarenhet, att få bygglov. Det kan ta upp mot 12-18 månader att få till ett bygglov för att etablera en mast, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista