Anna Hammarström, Marknads -och Träningskoordinator i Bollnäs kommun och Janne Sundin, drogsamordnare i Bollnäs kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Krafttag mot dopning i Bollnäs

1:39 min

Bollnäs kommun tar nu krafttag mot dopning och ansluter sig till nätverket PRODIS, prevention av dopning i Sverige.

Satsningen heter "100% ren hårdträning" och bygger på samverkan mellan polis, gym, idrottsförbund och vårdpersonal.Dopning finns överallt, men det är svårt att veta hur utbrett det är, menar Anna Hammarström som är Marknads- och Träningskoordinator Bollnäs kommun

– Det finns ett stort mörkertal, men vad man vet är att det ofta förknippas med träningsanläggningar. Visst finns det dopning, säger Anna Hammarström.

Så sent som i går, 17 februari, åtalades en 26-årig man från Bollnäs för att ha dopat sig vid två tillfällen förra året.

Nu tänker Bollnäs kommun arbeta mer aktivt med dopningsfrågan. En inbjudan har skickats ut till gym och träningsanläggningar i kommunen.

Tanken är att arbeta förebyggande genom utbildning och målet är att dopningspreparaten minskar på sikt.

Men det finns inga garantier att de helt försvinner, säger Janne Sundin som arbetar som drogsamordnare i Bollnäs kommun.

– Självklart kan vi inte garantera det. Vi måste förändra attityderna till träning. Att det inte handlar om vad man tar, utan om vad man ger, säger han.

Varför är dopning ett så stort problem?

– Jag tror det handlar om de ideal som skapats i samband med de tränings- och hälsotrender som det pratas om idag. Många kanske inte tycker de duger som de är och då blir dopning intressant om man vill skynda på en process och få snabbare resultat, säger Anna Hammarström.

Är det så farligt att dopa sig då?

– Ja det är farligt! Man sätter hela kroppens hormonsystem ur balans och får en massa bieffekter, säger Janne Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista