1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT.
2 av 2
Tomas Tobé håller inte med LO i Gävleborg om att plusjobb borde återinföras. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Moderaterna tror inte på plusjobb

1:19 min

Tomas Tobé (M), riksdagsledamot för Gävleborg, håller inte med LO om att det vore en bra idé att återinföra plusjobb.

Gävleborgsnytt har tidigare berättat om LO i Gävleborg som är kritisk mot Fas 3 och i stället vill införa plusjobb.

Men Tomas Tobé tror inte att det är lösningen.

– Vi har ju haft en åtgärd med plusjobb tidigare och det visade sig dels att det var ännu färre som kom vidare till arbeten, dels trängdes en hel del riktiga jobb ut, säger Tomas Tobé.

Det faktum att 200 fler var inskrivna i fas 3 2013 än för två år sedan, betyder enligt honom inte att regeringen misslyckats, utan är snarare en tolkningsfråga.

– Det beror i grunden på hur man vill arbeta med statistik. Det är klart att man kan göra som Socialdemokraterna gjorde tidigare, då förtidspensionerade eller sjukskrev man bort människor från arbetsmarknaden. Vi menar att om Sverige ska växa sig starkt långsiktigt, så måste alla som kan och har möjlighet att arbeta också göra det, säger Tomas Tobé.

Så du skulle säga att fas 3 ändå har fungerat som ni har tänkt?

– Jag tycker att sysselsättningsfasen fungerar allt bättre. Det är fler deltagare som själva tycker att det här är en bra åtgärd, och jag tycker det är bättre att lyssna på deltagarna än att lyssna på LO, säger Tomas Tobé.

Vad är Fas 3?

Fas 3 infaller för dem som än är arbetslösa efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin. Den som inte har fått ett jobb efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin ska erbjudas en sysselsättning hos en så kallad anordnare som Arbetsförmedlingen utser.

I Fas 3 har inte ordinarie arbetsuppgifter fått utföras men en uppmjukning av dessa regler har skett. Fas 3-anordnaren får 225 kronor i ersättning per dag för varje fas 3-deltagare.

Vad är plusjobb?

Plusjobben innebar att en arbetsgivare som anställt en person som varit arbetslös i mer än två år kunde få en subvention på 100 procent av lönekostnaden upp till 1 000 kronor per dag.

Wikipedia (2014-02-17)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista