Helene Sköld vill sprida kunskap och öka förståelsen för personer med ADHD, Aspergers och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Vill öka förståelsen för ADHD och Aspergers syndrom

1:22 min

En lokalförening för personer med ADHD, Aspergers syndrom och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är på gång i Bollnäs.

Den 17 mars hålls ett informationsmöte i Anhörigstödets lokaler på Våggatan och förhoppningen är att en styrelse kan väljas.

Helene Sköld är mamma till en son med ADHD och hon hoppas att en lokalförening kan sprida information och öka förståelsen.

– Många gånger blir man som förälder bemött att man har ett ouppfostrat barn som springer överallt.

Vad säger folk åt dig?

– Det är blickar och suckar också får han inte leka med vissa för deras föräldrar tycker att han är för bråkig.

Hur känns det som mamma?

– Man blir ledsen så klart! Det gör ont i hjärtat.

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom, språkstörningar och OCD.

Attention arbetar för att förbättra livssituationen för personer med NPF genom att sprida kunskap om diagnoserna, påtala brister i samhället och ställa krav på förbättringar.

Som förälder får man ofta kämpa på egen hand tycker Helene Sköld. Hon tror att en lokalförening i Bollnäs kan få stor betydelse för henne och andra i samma situation.

– Som en förening är man stark och många tillsammans kan kämpa tillsammans. Hemma har man fullt upp och själv orkar man inte men i en förening kan man gå ihop och hjälpas åt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista