1 av 2
Anna Norgård, 23, vill jobba som sjuksköterska. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 2
Arbetsgivare och studenter träffas på högskolan i Gävle för att prata sommarjobb. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Goda chanser för sommarjobb bland högskolestudenter

1:19 min

Idag var flera av länets arbetsgivare på plats på Högskolan i Gävle för att träffa studenter och prata sommarjobb.

IKEA, Stora Enso och Park & Resort är några av de som behöver rekrytera personal inför sommaren.

Idag var flera av länets arbetsgivare på plats på Högskolan i Gävle för att träffa studenter och prata sommarjobb. IKEA, Stora Enso och Park & Resort är några av dom som behöver rekrytera personal inför sommaren.

Den 23-åriga sjuksköterskan Anna Norgård såg stora chanser till jobb inför sommaren.

- Jag är färdig sjuksköterska och det är stor brist på sjuksköterskor, så jag har många möjligheter att få jobb, sade Norgård.

- Men det gäller ju också att jobben matchar mina krav och den typ av jobb jag vill ha så jag har inte hittat det än och det är därför jag är här, sa hon.

En annan student som letade jobb var 26-åriga studenten Mats Sandfors.

- Jag läser andra året på industrisystemingenjör och hoppas väl kanske kunna få ett jobb inom den sektorn, men det är ganska svårt som det ser ut, sa Sandfors.

Enligt arbetsgivarna som var på plats finns det många chanser till sommarjobb för studenterna på högskolan i år, särskilt inom vård och omsorg.

Annika Bäckström Tysklind, enhetschef på Bollnäs kommun, hoppades kunna rekrytera till vården.

- Vi söker både sjuksköterskor och distriktsköterskor till äldreomsorgen, både inom särskilt boende och i hemsjukvården, sa hon.

Men trots rekryteringsvilliga arbetsgivare hoppades den nyblivna sjuksköterskan Anna Norgård att hitta ett jobberbjudande som kan matcha hennes utbildning och tidigare erfarenhet.

- För utveckling av min person och i mitt yrke så har det mycket betydelse det man har sett och gjort innan. Tyvärr har det ju inte så mycket betydelse i lönekuvertet. I alla fall inte i landstinget här i Gävleborg, sa hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista