Jacob Silén hoppas att det blir byggstart för Grottbadet i Järvsö snart. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Slutspurt för pengar till Grottbad i Järvsö

1:33 min

Det är ett år sedan planerna på Järvsö Grottbad presenterades för allmänheten. Nu hoppas initiativtagaren Jacob Silén att byggstarten kan ske i år.

– Vi har inte fått in alla pengar på kontot, men vi har muntliga löften om stor del, säger han.

För bra precis ett år sedan presenterades planerna på ett Grottbad insprängt i berget nära skidbackarna i Järvsö. En satsning på totalt 250 miljoner kronor.

En snabb insamling planerades för att få ihop ett eget kapital.

Men ännu är inte alla pengar i hamn för att projektet ska få full fart, berättar Jakob Silén, ordförande för Grottbadet i Järvsö AB.

Tolv miljoner behövs i eget kapital för att att senare få pengar från bland annat Tillväxtverket och riskkapitalbolag.

Jakob Silén vill att ägandet ska vara starkt i Järvsö,och därför har inte stora företag i rekreationsbranschen uppvaktats.

Hoppet står till lokala företagare, men många har hittills varit avvaktande.

– Företagen är mer försiktiga. De är nog inte mindre investeringsbenägna - det är bara det att de vill vänta tills det verkligen är dags innan de sätter in pengarna på kontot, säger han.

Om de inte satsar - hur kan man då säga att det är dags?

– Det är det vi håller på med precis nu. Att berätta att det är dags. Om vi ska bygga i år, så behöver vi ha in pengarna nu före sommaren, säger Jacob Silén.

Hur stor är risken?

– I ett inledningsskede är det liten risk. Vi har lovat alla som har satsat pengar i projeket att om det inte blir av så ska man få pengarna tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista