Gävle kommun skickar ut pappersblanketter till årets skolval

1:25 min

Gävle kommun uppmanade i år föräldrar att välja skola åt sina barn via e-legitimation, något som visat sig vara krångligare än förväntat.

Trots tekniskt krångel vill Mikael Svensson, it-samordnare på Gävle kommun, inte kalla satsningen för ett misslyckande.

– Det har varit både upp och ned och så är det ju första gångerna. Jag förstår absolut att det upplevs vara problem, säger han.

Men skulle du säga att det här har slagit väl ut?

– Både och. En del har faktiskt haft stora problem och då kan det vara den egna e-legitimationen eller så har det varit något tekniskt hos oss, men många har ju lyckats också, säger Mikael Svensson.

I dag, den 19 februari, är det sista dagen för föräldrar att välja skola åt sina blivande förskolebarn och sjundeklassare.

Nu väljer kommunen att skicka ut pappersblanketter till de föräldrar som inte har försökt eller lyckats söka skola via e-tjänsten.

– De måste bekräfta ett val på något sätt, enligt skollagen. Vi skickar därför ut blanketter från och med nu, säger Mikael Svensson.

Han menar att det funnits åtminstone tre olika brister inför årets skolval.

– Dels att den egna e-legitimationen inte fungerat som den ska eller har varit den senaste versionen, dels har vi haft ett driftstopp i dag. Sedan har mobilt bank-ID inte fungerat som det ska, men det gjorde vi en uppdatering kring den 11 februari. Vi har haft några inställningar som inte fungerat också, men det är tyvärr så första gången, säger Mikael Svensson.

Till nästa år hoppas och tror han att felen som uppstått ska vara åtgärdade.

– Så är det. Teknik ska ju fungera också, säger Mikael Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista