Magnus Hägglund från Vallsta säljer omkring 30 liter opastöriserad mjölk till privatpersoner i månaden. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Hälsingeostkakan kan vara räddad

1:32 min

Den hemlagade Hälsingeostkakan kan vara räddad.

Livsmedelsverket drar nu nämligen tillbaka sitt förslag att förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk direkt på gårdar till konsumenter.

Förslaget ska nu utredas ytterligare. Något som mjölkbonden från Vallsta Magnus Hägglund tycker är bra.

– Det är ju roligt att de lyssnar på kritiken och försöker göra något vettigt av det här, säger Magnus Hägglund.

Det var i september förra året som Livsmedelsverket kom med förslaget att förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk direkt från lantbruk till konsumenter. Anledningen till det är att den obehandlade mjölken kan innehålla bakterier som kan vara farliga. Bland annat Ehec.

Men Livsmedelsverket har fått mycket kritik för förslaget. Många blev upprörda eftersom det krävs opastörieserad mjölk för att tillaga en riktigt god ostkaka. Därför backar nu Livsmedelsverket från ursprungs förslaget och ska istället utreda frågan ytterligare. 

Det som ska utredas är om det går att tillåta försäljning av obehandlad mjölk på ett säkert sätt.

Åtgärderna som ska utredas är bland annat skärpta hygienkrav och skärpta krav på mjölkbondens egen kontroll och provtagning men även vilken effekt krav på märkning av mjölken och information till konsumenterna kan ge.

– Det känns konstigt om de skulle införa ännu mer regler om någonting som egentligen är ganska naturligt på landsbygden.

Ni har redan koll på mjölken?

– Jag tycker vi har väldigt bra koll på mjölken, säger Magnus Hägglund.

Livsmedelsverkets nya utredningen ska vara klar i maj och efter det kommer ett nytt förslag att presenteras.

– Jag hoppas Livsmedelsverket tar sitt förnuft till fånga och åtminstone tillåter försäljning av opastöriserad mjölk till tillverkning av ostkaka och ost, säger Magnus Hägglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista