Migrationverkets förvar i Gävle. Foto: Staffan Mälstam / Sveriges Radio

Man tog sitt liv i väntan på avvisning

Migrationsverket: Mycket ovanligt
1:27 min

En man i 35-års åldern hittades död inne på Migrationsverkets förvar i Gävle i måndags. Mannen hade tagit sitt eget liv inne på en toalett.

Inte på 17 år har någon förvarstagen person begått självmord i Sverige, enligt Migrationsverket. Att det nu hände i Gävle säger man är djup tragisk händelse.

Mannen togs in till förvaret förra onsdagen i väntan på att han skulle avvisas. Och i måndags hittades han alltså livlös på en av förvarets toaletter.

Under de fem dagar han suttit frihetsberövad fanns inget som tydde på att han var självskadebenägen säger Caroline Henjered som är Migrationsverkets verksamhetschef för mottagningar i Sverige, men hon medger att man visste om att han tidigare sökt sjukvård.

– Mannen har funnits hos oss vid ett tidigare tillfälle och han var då i kontakt med hälso- och sjukvården som inte bedömde att han var behov av vård, säger hon.

Enligt Caroline Henjered har personalen på förvaret inte begått något fel, men man har ändå startat en utredning för att ta reda på mer om vad som hänt. Även polisen utreder dödsfallet.

– Vi har rutiner för hur vi arbetar, men det här är ju inte en fråga som vi brottas med dagligdags, absolut inte. Det gör att vi tittar extra noga på om det finns saker vi kan förbättra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".