Frisör och perukmakare Lena Löfstrand i Lexe bland sina peruker. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Fritt fram att sälja peruker till cancerpatienter

Agneta Gunnerstedt, cancerpatient: De måste ju vara duktiga med peruker.
1:22 min

Patienter som förlorat håret är beroende av duktiga frisörer när de ska prova ut peruker.

Landstinget i Gävleborg kommer att införa nya regler som ger cancer- och hudpatienter möjlighet att fritt vända sig till vilken frisör man vill.

Agneta Gunnerstedt, 62, har haft peruk i ungefär en månad, efter att ha förlorat håret i samband med en cancerbehandling, och känner osäkerhet inför hur det blir när man kan gå till vilken frisör som helst.

– De måste ju vara duktiga med peruker. Och det vet ju inte jag vilka dem är, för det har jag aldrig funderat på. Jag bara gick till den som jag hörde att de rekommenderade på sjukhuset. Hon tyckte att de har erfarenhet av att hon var duktig och då gick jag dit, säger hon.

För cancerpatienter som förlorar håret i samband med cellgift- och strålbehandling kan en peruk innebära en trygghet eftersom man då kan ha kvar sitt vanliga utseende tills att håret växer ut igen, vilket kan dröja flera månader.

Det är lättare att prova och få se den i verkligheten än att titta i en katalog.

Men utprovningen av peruken är en individuell process och det krävs att frisören har goda kunskaper både om peruker och sjukdomen för att kunna ge rätt råd och stöd till patienten.

Tidigare har landstinget hänvisat till godkända frisörer med dokumenterad erfarenhet, men när valet släpps fritt i sommar får patienten själv ta reda på till vilken frisör man ska gå.

Lena Löfstrand som driver en frisörsalong i Lexe utanför Gävle säger att det är viktigt att peruken är professionellt utprovad och är kritisk till att låta vilken salong som helst sälja peruker till patienterna.

– Det är lättare att prova och att de får se den i verkligheten än att de får titta i en katalog, därför att där är det ju att 'den' människan passar i 'den' frisyren, men det kanske inte min patient gör. Så därför är det bra att ha hemma, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".