Jennie Gällstedt säger att det kommer att bli tufft ekonomiskt för hennes familj nu när hon förlorar jobbet på Hiab. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Hopp blev till vrede och förtvivlan på HIAB

1:32 min

Det är drygt en vecka sedan som koncernen Cargotec lämnade beskedet att ytterligare 150 anställda i Hudiksvall får gå när tillverkningen av kranar flyttas till Polen.

– Nu är det definitivt slut. Nu finns inget hopp kvar, säger Jennie Gällstedt som har arbetat i många år som montör för Hiab Cargotec i Hudiksvall.

Vid förra varslet i höstas jublade Jennie Gällstedt som då fick vara kvar.

Nu är det annorlunda.

– Efter ett vanligt varsel, då har man i alla fall hoppet kvar. Att när det vänder så är man tillbaka på platsen. Men nu är det definititvt slut. Nu finns det inget hopp kvar, säger hon.

Jennie Gällstedt är en trebarnsmanna från Jättendal med hus och bilar i familjen. Beskedet om flyttad tillverkning till Polen ligger som en tyst grå sorgsen dimma i fabriken.

– Mest förbannad är jag att det görs med skattemedel och EU-bidrag, skriker en förtvivlad man som inte vill intervjuas.

Jennie Gällstedt blev överraskad av beskedet om flyttad tillverkning.

– Det gick alldeles för fort. Man hade det på känn, men man trodde inte att det skulle gå såhär fort, säger hon.

Du var glad i höstas att du fick behålla jobbet. Vad har hänt nu?

– Det är billigare att producera kranar i utlandet.

Vad innebär detta i ditt liv?

– Det är otroligt tråkligt naturligtvis. Man måste börja tänka om. Göra en budget. Det blir dåligt ställt så klart. Börja planera för framtiden vad man ska hitta på, säger Jennie Gällstedt.

Vad vill du ska hända?

– Ingen aning. Det bästa som kan hända är at företaget kommer med pensionslösningar och kanske att man får hjälp med studier. Så att man inte går härifrån tomhänt, säger hon.

Vilka vägar står öppna för dig?

– Det är bara att plugga för mig. Jag är utan utbildning.

Jennie berättar att hon måste tänka på att sälja bil och hus.

– Det är samma för alla här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista