Drogen MDPV ökar i norra Hälsingland

1:44 min

Nätdrogen MDPV, även kallat kannibaldrogen, har fått fäste i norra Hälsingland. Under det senaste året har ett ökat missbruk märkts uppger socialtjänst och polis.

Drogen kan ge kraftiga biverkningar som hallucinationer och vanföreställningar.

Det är inte ovanligt att personer blir mycket våldsamma och aggressiva.

– Vid flera tillfällen har det kommit in påverkade personer till akuten och andra delar av sjukhuset och det är ett problem, säger narkotikapolisen Oscar Thorén.

MDPV är en amfetaminliknande syntetisk drog. Den kallas även för badsalt, monkey dust eller kannibaldrog.

Det är framför allt äldre missbrukare över 25 år i norra Hälsingland som använder drogen, men det finns en oro att den sprids nedåt i åldrarna.

– Det är i första hand personer som använder amfetamin som tar det som ett komplement om de inte får tag i amfetamin. Sen är det fler och fler som går över till att enbart bruka MDPV. Det handlar om tillgång. Vissa sysslar bara med MDPV och förser ett stort antal personer som vi försöker jobba mot, säger Oscar Thorén.

Socialtjänsten i Hudiksvall känner till uppemot 20 personer som missbrukar MDPV. Men mörkertalet är stort.

Narkotikapolisen Oscar Thorén känner att kampen mot droger är ojämn. Tillsammans med en kollega ska han täcka de tre kommunerna i norra Hälsingland.

– Vårt problem är att vår myndighet är centraliserad till Gävle. Nu har ledningen i norra Gävleborg beslutat att vi trots personal och övrig resursbrist ska satsa mot narkotika. Vi får försöka använda de medel vi har. Och med de förutsättningar vi har tycker jag vi gör ett bra jobb, men vi går på knäna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista