Magnus Svensson på RFSU Gävleborg. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

RFSU satsar på forumteater för att nå ut till utländska ungdomar med sexualupplysning

2:00 min

RFSU i Gävleborg och Kulturhus Lätting satsar på forumteater inom ramen för projektet "Sex på lätt svenska" för att nå ut till ungdomar med utländsk bakgrund.

– Vi tror att det här kan vara ett bra sätt att lyfta de här frågorna utanför klassrummet. Att det blir ett nytänkande, ett nytt sätt att jobba kring våra metoder, säger Pelle Friberg, som är verksamhetsansvarig på RFSU i Gävle

Mellan 2011-2013 drev RFSU projektet Sex på lätt svenska med syftet att nå ut med en anpassad sex- och samlevnadsundervisning till ungdomar med utländsk bakgrund.

När man har sex, så ska det finnas samtycke med varandra.

Nu har Arvsfonden gått in med ett projektstöd på 630,000 för att projektet ska kunna utvidgas med forumteater, som innebär att publiken kan vara med att påverka handlingen i teaterföreställningen genom att interagera med skådespelarna.

– Integration som ämne är ju ett jätteviktigt ämnesområde och här har RFSU hittat en möjlighet de vill tillvarata för att informera just de här ungdomarna om sex- och samlevnadsfrågor. Och det är väl alldeles utmärkt om vi kan bidra till ett sånt integrationsprojekt, säger Stefan Berg, pressansvarig på Arvsfonden.

RFSUs sexualupplysning är ett komplement till skolans undervisning. Magnus Svensson som är sexualupplysare på Sex på lätt svenska besöker både skolor och boenden för ensamkommande flyktingungdomar, där det blir extra viktigt att anpassa språket till en nivå som alla kan förstå.

– Vi pratar mycket om ömsesidighet. Att när man har sex, så ska det finnas samtycke med varandra och då ska det kännas bra både före, under och efter sex, säger han.

– I skolan kanske man pratar mer kring hur könet ser ut, hur könsjukdomar smittar, och hur preventivmedel fungerar. Vi tar även upp det, men vi tar även upp allt annat runt om, som har med sin identitet att göra, säger Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista