1 av 5
Prinsessan Madeleine och hennes man Christopher O'Neill. Arkivbild. Foto: Linda Forsell/TT
2 av 5
Så här så prinsessans gravidmage ut strax innan jul. Foto: Jonas Ekströmer / TT.
3 av 5
En gravid Madeleine när hon delade ut diplom i kungliga hovstallarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
4 av 5
Så här minns vi prinsessans bröllop. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
5 av 5
Så här såg prinsessan Madeleine själv ut som 4-åring. Foto: Thomas Engström/TT.

Prinsessan Madeleine har fött en dotter

0:40 min

Prinsessan Madeleine, hertiginna av Gästrikland och Hälsingland har fött en dotter.
– Allt har gått bra, säger Annika Sönnerberg, informationschef vid Hovet.

Vad tycker du att den nya kungligheten ska heta? Vill du hälsa något till den lilla familjen? Kommentera gärna längst ner i artikeln!

Klockan var 22.41 i New York och det var tidig fredag morgon i Sverige när Prinsessan Madeleine nedkom med en dotter.

– Både prinsessan och dottern mår väl allting har gått bra. Prinsessan och Chris O´Neill är förstås väldigt glada, säger Annika Sönnerberg vid Hovet.

Barnet föddes på New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center i New York, uppger Hovet på sin hemsida. Chris O'Neill var med på sjukhuset under hela förlossningen. Den 2 mars klockan 14 ska Te Deum, tacksägelsegudstjänst, hållas i Slottskyrkan på Kungliga slottet, skriver TT.

På stan i Gävle var det många som ville hälsa ett grattis och ge de nyblivna föräldrarna tips på vad barnet skulle kunna heta.

Några av dem var Deya Ibrahim, 13 år & Fawaz Abuhatayet, 11 år som var på väg till skolan:

– Det är verkligen kul. Nu är det en annan i kungafamiljen som fått barn. Det finns ju många vackra namn, så det är svårt att välja. Kanske Alva, Tilda eller Märta, säger Fawaz Abuhatayet.

Lyckönskningarna strömmade in till de nyblivna föräldrarna.

"Det är en stor dag för Kungahuset och för de nyblivna föräldrarna", skrev statsminister Fredrik Reinfeldt.

Statsministern inledde - som sig bör - med att gratulera.

"Mina varmaste gratulationer till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill som i dag har blivit föräldrar till en liten flicka".

Även Folkpartiledaren Jan Björklund var snabb med en kommentar:

"Vi har vaknat till de glada nyheterna att Sverige fått en ny liten prinsessa. Jag vill skicka de varmaste gratulationer över Atlanten till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.

Varierande ton

Från Republikanska föreningen var reaktionen mer sval:

-Det är ju jätteroligt för dem att de har fått barn. Men jag har svårt att se att det är så himla intressant för oss andra, sade föreningens ordförande Mia Sydow Mölleby.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har spädbarnstiden i färskt minne, vilket märktes i hans kommentar:

"Önskar den lilla välkommen till världen och hennes föräldrar all lycka. Om de där vakna nätterna som kommer kan jag bara säga: it is so worth it!"

På Twitter var lyckönskningarna av det mer lättsamma slaget.

"Grattihis tihill tihillökningen", skrev flera som anspelade på den lilla film som Hovet spelade in då Madeleine och Christopher O'Neill tillkännagav sin förlovning.

Önskade ro

Hovsångerskan Malena Erman från Sandviken grattade också och lovade att "sjunga lite extra fint och mycket i dag".

Men alla kommentarer var inte lika trevliga, vilket vissa vände sig mot.

"När ett barn föds brukar folk vara glada och snälla, men nu är det tydligen fritt fram att vara både elak och sarkastisk! Fy!" löd ett inlägg.

Kanske var Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lite det på spåren när han skrev:

"Vi önskar de nyblivna föräldrarna och deras dotter allt gott, och hoppas de får dela den glädjen i ro med sina nära". (TT)

Det här händer nu

Kommuniké.
Riksmarskalken meddelar landets ledning om födseln. Sedan publiceras information på hovets sajt och Facebook-sida.
Vittnesbekräftelse.
Ska ske dagen efter födseln. Barnet ska visas upp för vittnena - talmannen, statsministern, riksmarskalken och överhovmästarinnan. Vittnesbekräftelsen är ett dokument med underskrifter och sigill av vittnena. Men eftersom flickan föddes utomlands ska två läkare som var med under förlossningen på  New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center i New York intyga att flickan är  Madeleines dotter.
Regeringen hissar flaggan.
Regeringskansliet kommer att hissa flaggan i dag med anledningen av prinsessans födsel. Även i samband med Te Deum i Slottskyrkan den 2 mars kommer regeringen att hissa flaggan.
Konselj. 
Som kungen kallar till. Regeringen sammanträder med statschefen som ordförande. Då informerar kungen om flickans titel, namn och tilltalsnamn.
Salut. Skjuts med 21 skott i anslutning till födseln. Från Skeppsholmen i Stockholm skjuts första saluten. Salut skjuts även i Boden, Härnösand, Karlskrona samt Göteborg.
Tacksägelsegudstjänst. Den 2 mars klockan 14 ska Te Deum, tacksägelsegudstjänst, hållas i Slottskyrkan på Kungliga slottet. Inbjudna är den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och övriga representanter från det officiella Sverige samt hovets personal.


Källa: Hovet (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista