1 av 2
Josefine Liljeholm och Anders Lövgren tror båda två att det finns ett intresse för att arrangera saker i Gåvan. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
2 av 2
En ekonomisk förening har bildats för att rädda Gåvan i Österfärnebo från försäljning. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

Ekonomisk förening ska hålla liv i Gåvan

När den gamla IOGT-NTO-lokalen Gåvan i Österfärnebo skulle läggas ut till försäljning var Anders Lövgren en av dem som bestämde sig för att rädda kvar lokalen, som han menar är en naturlig mötesplats.

– Det känns svårt att se en stor lokal, som har varit en samlingsplats i över hundra år, bara stå där. Eller att den går till försäljning och köparen inte gör något med den, säger Anders Lövgren.

Men det finns ju andra lokaler som står tomma. Varför behövs just Gåvan?

– Ja, det stämmer att det finns massor med lokaler som står tomma, men det jag tycker personligen är att det här är speciellt på grund av det centrala läget, säger Anders Lövgren.

Den ekonomiska föreningen "Gåvan – Mitt i Österfärnebo" startades i början av februari och har hittills åtta olika delägare, varav flera är egna företagare som är verksamma på orten.

Sedan våren 2012 har det varit tal om att samlingslokalen Gåvan skulle säljas, då Färnebo folkhögskola inte längre använde lokalen för sina kurser lika ofta som tidigare.

– Vi kände att vi ville göra ett försök att driva den. Det hålls ju inte bara tråkigheter som myggmöten där, utan vi brukar till exempel ha julmarknad där också, säger Anders Lövgren.

Josefine Liljeholm har hand om Arbetarnas bildningsförbunds ungdomsverksamhet, som är en av delägarna i den ekonomiska föreningen. Hon menar att det finns ett intresse hos unga på orten att faktiskt använda sig av lokalen.

– Ungdomarna är väldigt intresserade av att komma in i Gåvan med fritidsgården, säger Josefine Liljeholm.

Vad är det för typ av arrangemang ni har tänkt att ha i Gåvan?

– Ungdomarna brukar hålla i skräckfilmskvällar. De bakar väldigt mycket också, så då vore det smidigare att vara på Gåvan och kunna använda köket där. Nu lånar vi skolans hemkunskapssal, säger Josefine Liljeholm.

Anders Lövgren menar att det gäller att få människor i området att engagera sig.

– Man ska veta att det här är vårt och vi gör någonting med det, det finns alla möjligheter i världen, säger han. 

Och hur ska ni lyckas med det? Finns det verkligen ett intresse hos folk?

– Bättre lyst till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge. Vad kan hända mer än att vi inte lyckats om ett par år? Då har vi åtminstone gjort ett försök, säger Anders Lövgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista