Anders Södergren är femmilsspecialist och i morgon hoppas han avrunda en lika lång som lysande landslagskarriär med en topplacering i OS. Foto: Christian Höijer/ Sveriges Radio.

Södergren avslutar karriären i landslaget med OS-femmil

1:10 min

I morgon tar en av svensk skidåknings mest lysande landslagskarriärer förmodligen slut när Anders Södergren går i mål på femmilen i OS i Sotji.

Södergren har massor av OS- och VM-medaljer på meritlistan och därtill 17 SM-guld. Det senaste just på hans favoritdistans femmilen.

Och den 36-åringe veteranen från Söderhamn har återigen lyckats komma i fin form till ett mästerskap.

Expert på att hitta form
– Jag har gjort som vanligt. Jag har fått varit frisk några veckor och gjort en normal uppladdning som verkar funka, så det bådar gott inför femmilen.

Är det någon som vet hur man ska komma i form så är det Anders Södergren. Minns hur Södergren slet med sjukdomar inför Vancouver-OS för fyra år sen, där han ju mirakulöst lyckades hitta form som räckte till stafettguld.

Stark på tremilen
I år har han också tvingats avstå från flera tävlingar, men på OS inledande distans, tremilen, fick han chansen och visade hur stark han är och slutade på en finfin 14:e plats.

– Placeringen hade kunnat vara bättre, men jag fick en genomkörare.

Femmil en favorit
Och i morgon är det så dags för hans absoluta favorit, femmilen. Och med tanke på att Södergren tillhörde tätguppen på tremilen och ju är som allra starkast ju längre lopp det är så finns hopp om en riktig topplacering i morgon

– Det saknas de sista procenten så är man med och krigar längst upp.

Fotnot: Övriga svenskar är Daniel Richardsson från Hudiksvall och Johan Olsson. Macus Hellner är sjuk och kan inte åka femmilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista