Hudiksvalls moderata kommunalråd Jonas Holm säger att de nya avtalen lär bli aktuella först efter årsskiftet 2014/2015. Foto: Leif Eriksson/Sveriges Radio Gävleborg

Nya pensionsavtal för politiker först efter valet

1:52 min

Ingen kommun i Gävleborg har infört den nya åtstramade modellen för  politikers pensionsavtal. Det visar en granskning som P4 Gävleborg gjort.

Framtidens politiker kommer inte att få de förmånliga pensionsavtal som många före detta heltidspolitiker har idag.

Men trots att Sveriges kommuner och Landsting, SKL, har haft som ambition att det nya så kallade omställningsstödet ska införas i god tid före valet i höst så har ingen kommun i Gävleborg agerat.

Naturligt agera efter valet
Jonas Holm är moderat kommunalråd i Hudiksvall:

– Det är naturligt att göra i en ny mandatperiod.

Sven-Erik Lindestam är kommunstyrelseordförande i Söderhamn:

– Det kommer hanteras av det nya politikerna i det nya fullmäktige.

Så inte före valet då?
– Det tror jag inte.

Det var hösten 2011 som Sveriges Radios granskning av politikernas pensionsavtal fick enormt genomslag.

De förmånliga avtalen har inneburit att politiker som lämnat sina uppdrag har kunnat få pension i som mest 15 år utan krav på någon motprestation. Politiker som haft förtroendeuppdrag på heltid i tolv år, har på så sätt kunnat lyfta miljonbelopp av skattebetalarnas pengar.

Mångmiljonbelopp för Ericsson
Förre landstingspolitikern, socialdemokraten Rose Ericsson är ett exempel, hon har fått över 4 miljoner kronor. När vi ringde henne i oktober 2012 ville hon, precis som de flesta andra vi kontaktade, inte prata om pensionen.

– Jag är ingen offentlig person och jag svarar inte på frågorna då, sa hon.

Ny modell
Men sen i höstas har SKL kommit med en ny modell som innebär att berörda politiker får rätt till ett omställningsstöd på som mest 85 procent av sitt arvode under tre år för att underlätta övergången till ett vanligt jobb när den politiska karriären är över. Det nya är alltså att också  politiker förutsätts att söka jobb om de lämnar sitt uppdrag.

Ingen kommun agerat i länet
Men trots detta har alltså ingen kommun i Gävleborg hittills agerat, enligt SKL:s riktlinjer. Och Jonas Holm tror också att de försämrade villkoren kan leda till att det blir svårare att rekrytera toppolitiker:

– Ja, det kan jag se som en risk. Det är inte så att politiker ska sko sig på skakttebetalarnas bekostnad, men olika omställningspaket finns också hos privata arbetsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista