1 av 4
Christopher O Neill visar upp ett fotavtryck av sin nyfödda dotter på en pressträff på Weill Cornell Medical Center in New York. Foto: Agaton Ström / TT
2 av 4
En stolt och glad nybliven pappa på presskonferensen. Foto: Agaton Ström / TT
3 av 4
Salut med 21 skott, på Skeppsholmens salutstation, med anledning av prinsessan Madeleins nedkomst. Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT
4 av 4
Prinsessan Madeleine och hennes man Christopher O'Neill i oktober 2013 i New York. Foto: Linda Forsell/TT

Chris: Hon liknar sin mamma

6:05 min

Tidigt fredag morgon, svensk tid, födde prinsessan Madeleine, hertiginna av Gästrikland och Hälsingland, en dotter i New York. På kvällen var det presskonferens där den stolta pappan framträdde.

– Hon liknar sin mamma, säger Christopher O'Neill som inte vill avslöja prinsessans namn.

Vid en pressträff på Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center i New York sade Christopher O'Neill att paret har bestämt namnen på barnet men att han inte får avslöja vilka de är. Enligt O'Neill var flickan 50 centimeter lång och vägde 3 150 gram vid födseln.

Flickan föddes klockan 22.41 lokal tid i New York. Enligt Hovets informationschef Annika Sönnerberg gick förlossningen bra.

– Allting har gått bra. Mor och barn befinner sig väl.

Chris O'Neill var med på sjukhuset under hela förlossningen, enligt Hovet. O'Neill mötte medier på sjukhuset klockan 18 i kväll, svensk tid.

På hovets hemsida har kungafamiljen nu lagt ut sina lyckönskningar till de nyblivna föräldrarna: "Vi känner i dag både lycka och varm tacksamhet och vår glädje är stor. Vi önskar nu att prinsessan Madeleine och Christopher får lugn och ro och kan ta vara på denna unika tid med sin lilla dotter", skriver kungaparet.

Även kronprinsessparet skickar sina lyckönskningar: "Vi är alla väldigt glada över att Madeleine och Christopher har blivit föräldrar. Vi ser fram emot att få träffa den nya lilla familjen och inte minst Estelle är väldigt nyfiken på sin nya kusin. Vi önskar dem stort lycka till!".

– Hela familjen är superglad över att min lillasyster har fått en liten dotter, säger prins Carl Philip på en pressträff i Stockholm där han lanserar en klädkollektion.

Men han vägrar att ta några frågor från pressen om familjens nytillskott. Lanseringen får inte störas av andra frågor, enligt Stefan Wilson vid hovets presstjänst.

Samtidigt bekräftar Hovet enligt Expressen att kungaparet nu är på väg till New York. De ska landa i eftermiddag, lokal tid.

Sten Hedman, före detta hovreporter på Se & Hör, tror att inte bara Madeleines, utan även hela kungahusets popularitet ökar i och med födseln.

Hovexperten Roger Lundgren tror att barnet kommer att ingå i tronföljden.

– I och med att kungen och regeringen lät Madeleine gifta sig och gav sitt samtycke, borde detta barn bli betitlat och ha arvsrätt till kronan, säger han.

För att ingå i tronföljden får barnet inte uppfostras katolskt, men pappan Chris O'Neill är ingen utövande katolik, poängterar Lundgren.

– Han tillhör den katolska kyrkan, men på bröllopet fanns ju inga katolska inslag. I dag bryr man sig inte så mycket om sådant där, säger han.

Vad den nyfödda ska heta är fortfarande höljt i dunkel, även om Cassandra sägs ha varit på tapeten.

Om föräldrarna utgår från "topplistan" från pappans hemland är risken stor att prins Carl Philips flickvän Sophia får konkurrens. 2013 var detta nämligen det vanligaste namnet på nyfödda flickor i USA, enligt den amerikanska sajten Babycenter.

Om föräldrarna vill vara mer trendiga kanske Lily (7) eller Zoe (8) kan vara något, eftersom dessa namn var något av bubblare förra året.

På Svensk Damtidning räknar chefredaktören Karin Lennmor med att öka nästa veckas upplaga med 10 procent på nyheten om födseln. Besökstalen ökade kraftigt på tidningens webbplats under morgonen.

Hos Republikanska föreningen är glädjen dämpad.

– Det är ju jätteroligt för dem att de har fått barn men jag har svårt att se att det är så himla intressant för oss andra, säger Mia Sydow Mölleby, ordförande i Republikanska föreningen.

Hon hoppas att det här barnet får växa upp som ett vanligt barn.

– Victoria sade ju att hennes dotter skulle uppfostras som ett vanligt barn men hon är ju uppenbart en skyltdocka. Det kan man ju hoppas att det här barnet får slippa och det är kanske större chans för henne eftersom de har flyttat härifrån.

Nyheten om födseln utlöste förstås en våg av gratulationer på Twitter.

Det skojades också friskt. "Grattihis tihill tihillökningen", skrev flera stycken. Någon föreslog att barnet skulle heta "Tihi-na" – anspelningar på prinsessparets video på Hovets hemsida när de tillkännagav förlovningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista