Peruker kan spela stor roll för patienter som tappar sitt hår. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Nya regler införs för hud- och cancerpatienter som behöver peruk

1:31 min

För många personer som förlorar håret i samband med exempelvis cancerbehandling eller hudsjukdomen alopecia, är peruker en ovärdelig hjälp för att ta sig igenom en svår vardag.

Nu kommer landstinget i Gävleborg att introducera ett så kallat "fritt val" för peruker och hårersättning, något som landstinget i Dalarna redan har genomfört.

Kerstin Zetterqvist Ohlsson från Mockfjärd i Dalarna förlorade allt sitt hår i hudsjukdomen alopecia och är glad att valet blivit friare i Dalarna.

– I februari '94 då hade jag tappat allt på hela kroppen och det var ju inte så kul när man är 30 år. Jag hade mycket hår och håret var min stolthet så visst är man ledsen och fortfarande kan jag känna att det är orättvist. Och jag tycker det värsta är ögonfransar, att man inte har det, för man får fula ögon tycker jag, säger hon.

Över fem hundra peruker betalas av landstinget Gävleborg varje år och en bra peruk kan kosta upp till 10,000 kronor. Tidigare har patienterna blivit hänvisade till utvalda frisörer, men nu kommer valet släppas fritt för patienterna, som kommer få 6,000 kronor att handla för hos den frisör de själva väljer, enligt ett förslag.

Det blir en psykisk påfrestning att leva med detta, man tappar ju sitt yttre jag på något sätt.

I Dalarna, där man redan har infört liknande regler, får patienten 8,000 kronor per år för att köpa den hårersättning man önskar. Utöver en vanlig peruk kan patienten välja att lägga pengarna på kosmetisk tatuering av ögonbryn och eyeliner, om man har förlorat håret permanent.

Gun Simons på Alopeciförbundet hoppas att landstinget i Gävleborg inför samma valfrihet för sina patienter.

- Det är så att många av oss tappar både ögonfransar och ögonbryn och det förändrar ju utseendet väldigt mycket och det blir en psykisk påfrestning att leva med detta, för det är en väldigt stor förändring. Man tappar ju sitt yttre jag på något sätt, säger Simons.

Kerstin Zetterqvist Ohlsson tycker att villkoren blev bättre när Dalarnas landsting införde de nya reglerna för några år sedan.

– Förut fick man ju inte gå och tatuera sig för de här pengarna, så det tycker jag är bra att man kan välja, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista