1 av 2
Här ligger tomterna vid Storsjön som BJ Markbyggnads AB säljer. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
2 av 2
Tomterna vid Säljan kostar mellan 400 000 och 800 000 kronor. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

Intresset ökar för tomter vid Säljan

1:37 min

Försäljningen av BJ Markbyggnads AB:s tomter i Säljan i Sandviken har gått långsamt. Men enligt Gustav Björkman på Fastighetsbyrån har intresset ökat de senaste månaderna.

– 2011 och 2012 gick det trögt, men sista halvåret har det varit bra fart, säger han.

BJ Markbyggnads AB har sedan 2011 haft 28 sjönära tomter i Säljan i Sandviken som legat ute till försäljning.

Gustav Björkman, mäklare på Fastighetsbyrån i Sandviken, har hand om försäljningen av den första etappen och tror sig se en vändning den senaste tiden.

– Det börjar byggas nu i vår på tre tomter, så det är bra, säger Gustav Björkman.

Sedan försäljningsstarten 2011 har intresset för tomterna vid Säljan varit svalt. 11 stycken är nu sålda och ytterligare två bokade.

Enligt Gustav Björkman såg bostadsmarknaden i Sandviken betydligt bättre ut 2013 än de två tidigare åren. Det tror han kan ha att göra med bankernas ändrade lånevillkor.

– Det har varit lite trögt på nyproduktionsmarknaden i vår region. Det tror vi, till viss del, beror på bankernas rätt så tuffa bolånekrav till nyproduktion, säger Gustav Björkman.

Hur tror du att turerna kring området Säljan har påverkat eventuella köpare?

– Det har varit mycket rykten kring Säljan och det tror jag har varit negativt för försäljningen. Det viktiga är att det inte är några problem med marken. Kommunen har varit involverad och tagit tester som ser bra ut, säger Gustav Björkman.

BJ Markbyggnads AB vill inte kommentera tomtförsäljningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista