Hur tillgängligt är Gävle centrum?

Ja, den frågan ställde Larry Forsberg sig och gav sig ut på Gävles gator tillsammans med Lars-Göran Wadén som är föreläsare, konsult och utbildare i tillgänglighet- och bemötandefrågor.

Om knappt tre veckor förväntas Sveriges Riksdag att ta ett beslut rörande en ny lag gällande diskriminering av funktionshindrade. I korthet innebär det nya lagförslaget att Sveriges butiker, restauranger och andra näringsidkare måste göra sina lokaler tillgängliga för alla. Den rådande lagstiftningen förbjuder näringsidkare att neka enskilda personer tillträde utifrån t.ex hudfärg eller hårfärg. Men i praktiken nekas många med funktionsnedsättning tillträde eftersom de inte kan ta sig in i lokalerna. Lars-Göran, som är aktiv i DHR, följer debatten noga. För att visa hur det kan se ut idag slog han följe med Larry på en rullstorstur genom centrala Gävle. Och för Larry blev upplevelsen något av ett uppvaknande. Att det kan vara så svårt att ta sig fram i centrum hade han aldrig trott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista