1 av 2
Spelare i ishallen på Valbo HC. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 2
Tommy Sjödin, Valbo HC. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Valbo HC har fortsatt förtroende för Bäckström

1:31 min

Tre kronors center Nicklas Bäckström fick inte spela i gårdagens OS-final i hockey mot Kanada efter att testresultat visade på för höga värden av pseudoefedrin som är ett dopningsklassat preparat om det tas i för stora mängder.

Tommy Sjödin i Bäckströms moderklubb Valbo HC säger sig ha fortsatt förtroende för spelaren, trots dopingresultatet.

– Min tanke då, och min tanke nu är att Nicklas aldrig medvetet skulle ha tagit någonting för att höja sin prestation på det sättet, utan det handlar om hans allergi som han tar den tabletten, säger Tommy Sjödin om beskedet som han fick under matchen igår.

– Han har för höga värden, och ligger över gränsen där, och jag tänker inte spekulera i hur, utan jag är fullt medveten om att värdena är förhöga och att Nicklas skulle ha tagit det medvetet för att höja sin prestation, det finns inte i mina tankar, säger han.

Inga misstankar från vår sida om medveten doping.

Tjugosexåriga Nicklas Bäckströms testvärden låg på 190 mikrogram/milliliter, högt över den Internationella olympiska kommittén, IOKs, gräns på 150 mikrogram/milliliter. Han har själv uppgett att han tar en allergimedicin sedan flera år tillbaka, som innehåller pseuodoefedrin.

Bäckström är sponsor för Valbo HCs hemmaarena Nickback Arena. Men Tommy Sjödin tror inte att händelsen kommer påverka Valbo-spelarnas förtroende för Bäckström.

– Det tror jag inte. Jag har inte hört de diskussionerna alls utan vi får vänta och se vad som händer här nu, men det finns inte alls några misstankar här ifrån vår sida att det skulle vara en medveten doping för att höja nån prestation.

Så han kommer vara en fortsatt sponsor här?

– Han är en sponsor nu och det är några år kvar på den sponsringen och den kommer garanterat tas upp igen oavsett vad som händer i det här fallet.

Så han har fortfarande ditt förtroende?

– Han har mitt förtroende, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista