Kristina Flodström kan delvis tacka EU för sina välhyvlade plankor. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

EU-pengar sätter fart på Gävleborg

1:41 min

EU är dyrt för Sverige, men en vinstlott för Gävleborg.

Det visar den EU-finansierade utbildningssatsningen "Bra Före" som de senaste två åren gett Gävleborgs företag nya kunskaper och konkurrenskraft.

Kristina Flodström och hennes 12 anställda vid Hyvleriet Ho Timber i Torsåker är bara ett av totalt 142 Gävleborgsföretag som tagit den här chansen.

– Vi har fått lära oss MS Excel, vilket vi varit lite dåliga på. Sedan har vi även fått grundutbilda fyra stycken maskinoperatörer i hyvel, säger Kristina Flodström.

Vad har detta betytt för företaget?

– Det har betytt mycket. Företaget har en bättre konkurrenskraft. När alla kan bli duktigare på det vi gör, säger hon.

– Precis så här ser praktiskt EU-politik ut, säger Johnny Sandgren vid Region Gävleborg som nu gjort slut på 30 EU-miljoner genom att ordna liknande skräddarsydda utbildningar för totalt 3200 anställda vid sammanlagt 140 Gävleborgsföretag.

– Utan EU-pengarna hade vi inte alls fått samma företagsutveckling, försäkrar han.

– Utvecklingen hade tagit längre tid för flera av företagen. Många satsar själva pengar, men detta gör att man kan höja tempot och få lite mer än man hade kunnat mäkta med annars, säger han.

Nu är pengarna slut. Betyder det att det stopp på tillväxt i Gävleborg?

– Nej, det får vi inte tro! Självklart får vi tillväxt. Sedan kommer en ny programperiod där vi kan fortsätta söka pengar för att se till att det blir ännu bättre utveckling för företagen i länet, säger Johnny Sandgren.

"Bra!" säger Kristina Flodström - bara i fjol betalade Sverige 37 miljarder kronor i EU-avgift och då har vi rätt till litet återbäring, tycker hon.

– Ja, jag tycker att det är bra att vi kan ta hem pengar igen från EU och utveckla vårt län, säger Kristina Flodström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista