Foto: Claudio Bresciani / TT
"Bäckström-gate"

Läkaren Waldebäck kan lämna Tre Kronor

1:42 min

Tre Kronors läkare Björn Waldebäck landade, klev in på Arlanda - och fick omgående svara på frågor gällande Nicklas Bäckströms positiva dopningstest.

På frågan om han kan vara kvar som landslagsläkare, svarade han:

– Jag har ställt min plats till förfogande.

Waldebäck lämnade beskedet till SOK:s truppchef vid elvatiden i dag.

Någon mer information i fall Nicklas Bäckström eventuellt blir av med sin silvermedalj eller stängs av från landslagsspel hade inte Waldebäck, utan sade att de väntas få besked från IOK först nästa vecka.

– Att han fått den här dosen är en samverkan mellan olika faktorer. Nicklas frågade om han kunde ta en tablett och jag sa att det är klart du kan göra det. Men man ska ju ta de här så långt från match som möjligt för att undvika för hög koncentration, säger Waldebäck till radiosporten.

Kommer ni ändra era rutiner nu?

– Ja, givetvis. De här tabletterna är det ingen som tar efter det här.

Åsikten att Bäckström bör stängas av i två år har först fram. Din kommentar till det?

– Jag tycler det låter som en otroligt lång avstängning för den här typen av dopningtolkningar. Det finns ett fall från Vancouer-OS där personen blev omtestad och sedan varnad. Det känns som en rimlig tolkning även här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista