Leif Gyllefjord och L-G Niemi i studion. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
”Bäckström-gate”

SHL-läkare: ”Kan jämföra det med amfetamin”

6:07 min

Dopningsfallet Nicklas Bäckström i Tre kronor skakar idrotts-Sverige.

Hostmedicinen Mollipect och astmamedicinen Bricanyl är dopningsklassade, berättade Luleå Hockeys läkare Leif Gyllefjord i P4 Norrbotten.

Leif Gyllefjord har koll på mediciner och dopningsgfrågor i Luleå Hockey och hans reaktion om Bäckström-skandalen är att det är onödigt och märkligt.

– Att komma upp i de här nivåerna på en tablett är för mig onaturligt, säger han och förklarar att allergimediciner i Sverige inte innehåller pseudoefedrin.

P4 Norrbottens hockeyexpert L-G Niemi tycker hela fallet är klantigt skött och tror inte att dopning är vanligt inom svensk hockey.

– Det senaste fallet är väl Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson 1974 och det är 40 år sedan. Jag tror att det är ytterst ovanligt, men att det kanske förekommer i större utsträckning i NHL där det är lite mera fritt.

Men L-G Niemi tror att det här skadar sporten.

– Det är inte alls bra. Det är klantigt skött av läkaren Björn Waldebäck och hela teamet och reaktionerna efter tycker jag är löjliga, när man bara skyller ifrån sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista