1 av 2
På måndag kommer flera lokala livsmedelsproducenter få börja leverer råvaror til kommunala kök. Foto: Magnus Hansson/ Sveriges Radio.
2 av 2
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson besökte Kinsta hönsgård i Söderala på tisdagen. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Landsbygdsminister besökte hönsgård i Söderala

1:41 min

På måndag, nästa vecka, kommer flera lantbruk i Gävleborgs län börja leverera lokalproducerade livsmedel till förskolor, skolor och äldreboenden i länet. En av dem är äggproducenten Susanne Mårtensson på Kinsta hönsgård i Söderhamns kommun som idag fick besök av landsbygdsminister Eskil Erlandsson. 

– Det är jätteroligt att få komma igång för nu har vi hållit på i så många år med det här avtalet. Så det är roligt att komma igång, säger äggproducenten Susanne Mårtensson.

På Kinsta gård i Söderala finns det 25 000 höns som producerar upp till 20 000 ägg om dagen. Det är en liten del av dem som Susanne Mårtensson ska börja leverera till olika tillagningskök i Bollnäs och Söderhamns kommuner på måndag.

Omkring 5 000 ägg i veckan handlar det om och Susanne är redo att börja leverera lokalt.

– Absolut. Vi har åkt runt till köken under veckan som varit och tagit emot en del beställningar. Nu lägger vi undan ägg så att de kan få dem nästa vecka, förklarar Susanne Mårtensson.

Det har länge diskuterats att kommuner ska kunna upphandla råvaror av lokala producenter. Och nu på måndag börjar ett sådant avtal gälla. Då kommer 18 lokala producenter få leverera livsmedel till länets kommuner.

– Det tycker jag är jättekul att det är på det sättet. Det bidrar bland annat till jobb, sysselsättning och lokalproducerad mat, säger Landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

– Jag ökar min försäljning och sedan tycker jag det är jätteroligt att det kommer ut lokala produkter ute i köken, tycker Susanne Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista