Mattias Fredlund, ungdomsutredare vid polisen i Söderhamn. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

"Anmäl ditt eget barn - de kommer att tacka dig"

1:38 min

Nätdrogen spice, som ger ett cannabisliknande rus är ett utbrett problem bland unga i Söderhamn. Ungdomar uppfattar inte spice som en olaglig drog, eftersom det inte är narkotikaklassat.

Nu uppmanar polisen i Söderhamn föräldrar att anmäla sina egna barn.

– Det är ett par gånger i veckan som vi gör olika tillslag eller träffar på personer som har spice på sig, säger Mattias Fredlund, ungdomsutredare på polisen i Söderhamn.

Spice framställs syntetiskt och ger ett cannabisliknande rus.

– Innehållet kan variera gång från gång och är farligare än vad många unga tror, säger Mattias Fredlund.

– Man har hamnat i psykoser. Jag läste nu om två fall där de lagts i respirator, organen har slutat fungera. Det är många olika bieffekter, säger han.

Vad krävs för att ni ska komma åt det här problemet med spice?

– Dels att lagstiftningen kommer ikapp. Men också information. Information och att unga får se hur farligt det är.

För att polisen ska komma åt de som handlar med droger är man beroende av tips. De två grupper som nu startats av privatpersoner Föräldrar i Söderhamn mot droger och Narkotikafritt Bollnäs är mycket bra säger Mattias Fredlund.

– För utan sådana här initiativ står vi oss slätt. Vi är flera krafter som måste hjälpas åt för att komma till rätta med det här, säger Mattias Fredlund.

Ibland kan det krävas riktigt radikala åtgärder för att få stopp på missbruket hos unga, menar han.

– Man ska inte dra sig för att anmäla sitt eget barn. Det tror jag är lösningen. I slutänden tror jag att sonen eller dottern kommer att tacka sina föräldrar. Även fast det är motigt att anmäla sitt eget barn så tror jag det är enda lösningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista