1 av 2
Här i nedfarten vid de södra backarna i Järvsö byggs 6 våningar sporthotell klart till sommaren 2015. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Bucht, vd för Järvsö Sporthotell som nu byggs för 62 miljoner. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Klart för storhotell i Järvsöbackarna

1:33 min

– Vi har löst det sista i finaniseringen och fick ett OK av Tillväxtverket i fredags, säger Anders Bucht, vd och delägare för Järvsö Sporthotell AB.

Ett storhotell ska byggas direkt i anslutning till södra nedfarterna till skidbackarna i Järvsö. Drygt 60 miljoner investeras och anläggningen ska står klar till sommaren 2015.

Hotellplaner har funnits i 20 år men aldrig tidigare förverkligas, men nu blir det av

– Jag tror att det här är en unik produkt som vi försöka applicera som kommer att vara en bra plattform för Järvsös fortsatta utveckling, säger Anders Bucht.

Men behövs ett hotell till?

– Om vi tittar på vecka 1-15 - de mest högfrekventa veckorna - har vi i dag vissa veckor då vi inte kan ta emot alla gäster som vill komma till Järvsö. Det är det vi ska försöka bygga bort, säger han.

Tillväxtverket bidrar med tio miljoner kronor, medan fyra lokala huvudintressenter står för resterande drygt 50 miljoner i olika former.

Hotellet får sex våningar och blir ett sporthotell med 60 rum för familjer som ska öppna dörren och vara i pisten till ett pris på ca 2000 kr per dygn.

Det börjar byggas i augusti och är klart till sommaren 2015.

– Vintern vet vi att vi kommer att vara framgångsrika. Men för att få bra avkastning så behöver vi ta tag i sommar- och höstturismen som vi tror finns där, säger Anders Bucht.

Och var finns kunderna?

– Vi tittar på den aktiva familjen i Mälardalen. De reser nu upp till Norra Jämtland och Härjedalen och med det här, så kan de korta sina restider med två och en halv timme, enkel resa.

Vilka får utföra jobben här?

– En stor del i det här projektet kommer att utföras av lokala, mindre företag i Ljusdal kommun.

När det står färdigt då, hur många arbeten ger det?

– Under högsäsong så kommer ett trettiotal personer att arbeta inom hotell och restaurang.

Om du tittar framåt, vad betyder det att ni har fått klartecken för det här projektet?

– Det här är en plattform för att lyfta Järvsö en nivå till som destination. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista