Nicklas Bäckström från dagens presskonferens. Foto: SVT

Bäckström: ”Jag tar en tablett varje dag”

Bäckström: "Jag följde läkarens rekommendation"
0:40 min

Nicklas Bäckström gjorde i dag sin första träning efter dopningsavstängningen i OS-finalen i ishockey. Efteråt svarade han på pressens frågor om skandalen. Då var det tydligt att han ville lägga ansvaret på läkaren. 

Efter ispasset i Washington Capitals anläggning Kettler Capitals Iceplex svarade Tre Kronor-centern på pressens frågor om skandalen.

– Jag har haft allergi i sju år.  Alla som bor i Washington vet hur svårt det är här. Jag har tagit tabletterna i sju år. Jag tar en tablett varje dag. Jag har spelat internationellt i VM och OS förut och har inte gjort något annorlunda nu, sade han.

Vems är felet?

– Vems fel? Jag följde läkarens rekommendation.

Som idrottare, borde du inte ha koll på vad du tar?

– Nästa fråga.

Han tycker att perioden efter dopningsbeskedet varit tufft.

– Det har varit några tuffa dagar. Det är inte ofta man får chansen att spela en OS-final. Den chansen kanske aldrig kommer igen. Det är synd.

På torsdag spelar Washington Capitals borta mot Florida i NHL. Nicklas Bäckström väntas vara med då.

– Jag talade med killarna i dag och sa att jag tar hand om det här själv. Vi har en viktig situation i Washington där vi jagar slutspelsplats och måste göra oss förberedda. Jag fokuserar på laget just nu.

Bäckström fick även stöd av Washingtons stjärna Aleksander Ovetjkin:

– Alla idrottare vill tävla om guld. Det är en tuff situation för Nicklas. Men nu handlar det om att stötta honom. Det är som det är. Det hade kunnat hända mig eller vem som helst. Han var sjuk och behövde sin medicin. Jag tror inte han är dopad.

Washingtons tränare Adam Oates om Bäckströms dopning:

– Vi tycker synd om honom. Det här var hans kanske största match i karriären och han fick inte spela. Det är konstigt att han inte fick ta medicinen som han behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".