Kim Grannas. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio

"Vad är grejen med Vasaloppet?"

Kim Grannas, vasaloppsåkare: Det är vårt OS
4:53 min

9 mil mellan Sälen och Mora. En av de mest ursvenska idrottstraditionerna vi har. Kim Grannas ska köra Vasaloppet för första gången och berättar hur han har laddat inför loppet.

Hur laddar man? Vad äter man? Vilken musik peppar?
Och vad är egentligen "grejen"?

Vad är grejen med Vasaloppet?

– Det är det absolut största idrottsengagemanget som en normal, dödlig motionär kan delta i. Det är vårt OS. Det är vår VM-final i fotboll. Man har växt upp med. Man har sett starten med tusentals människor och känner igen namnet på Fäbodarna utmed vägen, säger Kim Grannas som ska åka Vasaloppet för första gången.

Hur känns det nu inför söndag?

–  Lite nervös faktiskt. Det ska bli svårvallat. Man vet att man har många tuffa timmar framför sig.

Vad har du för taktik?

– Första tre-fyra kilometerna är det i princip bara uppför. DÅ gäller det att ta det lugnt. Man tjänar inte på att rusa där. Jag ska vara slut när jag passerar mållinjen, det är säkert i alla fall, säger Kim som säger att han har försökt tänka bort tidsmålet och fokusera på att njuta av tävlingen.

Hur har du ätit inför tävlingen?

– Många snackar om kolhydratuppladdning - mycket pasta och köttfärs. Men det viktigaste är att äta det man trivs med. Jag tror inte det är bra att experimentera så tätt in på loppet. Man ska äta det som kroppen mår bra av, helt enkelt, säger han.

Har du peppat upp dig till några speciella låtar?

– Ja, det finns ett helt gäng egentligen. Före träningspasset så peppar jag upp mig med musik. Under själva träningspasset så lyssnar jag inte så mycket på musik. Då lyssnar jag på kroppen i stället - andning, puls.

– Men soundtracket från Rockyfilmerna funkar alltid!

Lyssna på Kims bästa powerlåtar HÄR via Spotify.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".