1 av 2
Överhärde bygdegård fylldes till brädden när Trafikverket bjöd in till samrådsmöte om de planerade ombyggnationerna av väg 56. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
2 av 2
Ragnhild Brändeskär (till höger) visar upp de olika vägalternativen för nyfikna ortsbor. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

Väg 56 byggs om för bättre trafiksäkerhet

1:42 min

Den hårt olycksdrabbade sträckan av väg 56, mellan Valbo och Hedesunda, ska förbättras.

– Den här gången finns pengarna, så nu blir det verkligen av, säger Ragnhild Brändeskär, projektledare på Trafikverket.

Överhärde bygdegård i Valbo var fylld till bristningsgränsen i onsdagskväll, när Trafikverket bjöd in närboende till samrådsmöte om de planerade ombyggnationerna av väg 56.

– Det här absolut en insats som behövs och något som vi jobbat för länge, säger Ragnhild Brändeskär.

För att öka trafiksäkerheten och minska risken för olyckor ska hela sträckan mellan Valbo och Hedesunda få mitträcke och en maxhastighet på 100 kilometer i timmen. Exakt vad ombyggnationerna kommer att kosta går inte att säga i nuläget.

– Det är svårt att veta innan vi har valt den slutgiltiga vägkorridoren, men det är många hundra miljoner, säger Ragnhild Brändeskär.

Det är ännu långt kvar till byggstarten, som beräknas till 2017. Det återstår nu tre olika förslag på så kallade alternativa vägkorridorer, allihopa med en viss påverkan på omkringliggande miljö och hus.

Finns det hus som kommer behöva flyttas?

– Vi hoppas inte det. Målsättningen är att minimera intrånget, men det går inte att säga säkert, säger Ragnhild Brändskär.

Karl-Göran Wanke bor i Valbo, i närheten av väg 56, och tror att det bara finns ett realistiskt alternativ.

– Det måste vara österut, det finns inga andra alternativ. Annars är man ju inne bland husen och det går inte, säger han.

Han tycker att det är på tiden att vägen förbättras.

– Den är riktigt dålig, så om den ska vara kvar så behövs det. Det är fruktansvärt många långtradare som åker här, säger Karl-Göran Wanke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista