1 av 3
Bra att Harsavägen rustas för att slippa alla gupp och håligheter tycker Andreas Malmqvist och Emma Ek. Foto: Hasse Persson/SR
2 av 3
Den smala gamla bron över Milån ska breddar så att två bilar lätt kan mötas. Foto: Hasse Persson/SR
3 av 3
Emma-Stina Holmstrand tror det är bra för hembyn Sidskogen med nyfixad väg. Foto: Hasse Persson/SR

Harsavägen byggs om för 74 miljoner

1:31 min

Nygjord väg mellan Nybo och Sidskogen, via Harsa är vad Trafikverket vill börja med i sommar. 20 km väg, som särskilt under tjällosningen, varit mycket besvärlig att köra.

– Det är mycket pengar det! Men det ska väl hålla ett tag, säger Emma-Stina Holmstrand, som bor i Sidskogen och vill se vägen bättre.

– Man ska väl inte transportera vispgrädde, men det hoppar och studsar ganska mycket. Det är bättre när det är vinterväg så att isen fyller igen håligheterna, säger Andreas Malmqvist som om ett par år guppat färdigt på Harsavägen söder om Järvsö.

– När det nyss snöat så är det lite sladdrigt, säger Sofie Ek som dagligen åker Harsavägen.

Till sommaren börjar Trafikverket med att göra om vägen från Nybo, vid riksväg 83 söder om Järvsö och upp till Sidskogen via Harsa.

74 miljoner kronor kostar det att gräva ur skjutande stenblock,, göra ny beläggning och bredda bron över Milån, och byta trummor anpassade så att vattenlevande organismer, t ex fisk kan ta sig fram.

Under kommande vinter ska vägen sätta sig för att få ny beläggning 2015.

– Framförallt är det en ekonomisk fråga. Man sparar pengar på bilreparationer, säger Andreas Malmqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista