Musiktävlingen Svensktoppen Nästa! påverkas nu av avslöjandet om robotröstning i Melodifestivalen. Montage: P4 Sjuhärad.

Även Svensktoppen Nästa! skärper reglerna

1:34 min

SR:s musiktävling Svensktoppen Nästa påverkas nu av P4 Sjuhärads avslöjande om automatröstningsfusk i Melodifestivalen.

P4 Sjuhärads avslöjande igår om röstningsfusk i Melodifestivalen får direkta konsekvenser för Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen Nästa!.

På Sveriges Radio beslutade ansvariga för Svensktoppen nästa! vid ett extramöte i går att göra som SVT - skärpa reglerna kring röstningen.

Fram till nu har det funnits en begränsning när det gäller röstning i Svensktoppen nästa: max tio sms-röster per telefonnummer.

Det är ett system som känts säkert, säger projektledaren Anders Taberman. Men efter P4 avslöjande om att röstningsroboten kan komma runt det, (då den kan laddas med olika nummer), beslutade Sveriges Radio att justera regelverket.

– Vi har bestämt att ändra reglerna på samma sätt, det vill säga att man inte ska kunna köpa sig en tjänst - då blir man diskvalificerad.

– Det är sorgligt att man hela tiden ska behöva jaga sådana som vill fuska sig fram, säger Anders Taberman.

Har ni varit för naiva tidigare?

– Nej, det tror jag inte men det gäller att följa utvecklingen, det kommer hela tiden nya tekniska system, säger Anders Taberman.

Enligt Anders Taberman kommer man också att ha extra koll på eventuellt fusk under årets tävling. I vinstpotten för Svensktoppen nästa finns bland annat en plats i Melodifestivalen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista