Hårt arbete för att rädda Vasaloppet. Foto: TT

Kylan ser ut att rädda Vasaloppet

Vasaloppet ser ut att bli av. Enligt SMHI kommer det bli minusgrader i natt och i morgon bitti och sjön vid Mångsbodarna är nu borta.

Samtidigt håller arrangören på att bygga ett reservspår vid Mångsbodarna utifall vattnet kommer tillbaka.

I dag gav Vasaloppets insatschefer klartecken för att fredagens Stafettvasa blir av. Söndagens klassiska Vasaloppet ser också ut att bli av trots att det länge varit oklart om tävlingarna kan bli av på grund av det milda vädret.

Men nu kommer positiva besked.

– Under natten till i morgon kommer det vara på minussidan upp till Sälenområdet, även sent på natten och under de tidiga morgontimmarna kommer det vara 2-3 minusgrader, säger Lisa Frost på SMHI till Radiosporten.

Vasaloppets vd Anders Selling höll en presskonferens i tisdags där han befarade att det skulle kunna bli 4-5 plusgrader framföver och att det då fanns en risk att man skulle få ställa in. Men kylan har gjort att myrarna torkat upp en hel del och arrangören har kunnat använda pistmaskinen längre sträckor i spåret än beräknat.

För att helt säkra Vasaloppet på söndag arbetar man med att bygga ett alternativt spår i området Mångsbodarna och Risberg vid sidan av det tidigare översvämmade skidspåret. Det var en damm som brast som gjorde att spåren blev fyllda med vatten och nu har 500 meter nedgrävda dräneringsrör fått bort vattnet.

– Vi har jobbat i går kväll och i natt med att få borta vattnet. Det här är en av de mest utpekade ställena, vattnet tryckte på så att det blev en sjö som var 100 meter lång och en halvmeter djup, men den är borta nu, säger Vasaloppets sportchef Johan Eriksson till SR Dalarna.

Hur lyder då väderprognosen för söndagen?
– Det blir mest uppehåll, främst mot Moraområdet, och det kan bli lite uppluckrat under eftermiddagen med lite sol. Temperaturen kommer ligga runt nollan, kanske någon minusgrad i Sälen vid starten, säger Lisa Frost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista