Arkivfoto: Scanpix

Polisen om att stoppa knarket: "En utopi"

1:42 min

– Att vi ska kunna få slut på narkotikan själva, alltså polisen som myndighet, är en utopi, säger Stefan Hall, operativ chef hos Polisen Gävleborg.

Tusentals människor har senaste tiden organiserat sig i grupper på Facebook för att kämpa för ett narkotikafritt samhälle.

Polisen i Gävleborg har ett antal poliser som är specialiserade på narkotikabrott, men hur många det är vill Stefan Hall inte berätta.

Men han betonar att det är ett prioriterat område.

– Vi vill alltid ha mer resurser. Det finns väl inte en polis som inte vill göra mer än vad vi gör idag. Men jag tycker att med de resurser vi har bedriver ett bra arbete. Men att vi ska kunna få slut på narkotikan själva, alltså polisen som myndigheten, det är en utopi, säger Stefan Hall.

Rolf Ångström är chef för polisen i mellersta Gävleborg, och säger att trafikkontroller är en användbar metod för att få bukt med narkotikabrotten.

– Man stoppar någon som man gör en bedömning på kan vara narkotikapåverkad och går vidare med en husrannsakan i bilen och så småningom i bostaden. Anträffar man då narkotika, så rullas det upp på det viset, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista