1 av 2
Birgitta Ström vill veta varför EU-valet är så viktigt. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 2
Det är en skyldighet att rösta tycker EU-kommissionär Cecilia Malmström. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

"Varför ska jag rösta i EU-valet?"

1:46 min

"Om jag ska rösta vill jag därför att EU -politikerna först förklarar varför det är så viktigt", skriver Birgitta Ström i ett brev till Gävleborgsnytt.

Det är inte alls konstigt att en majoritet av länets invånare avstår från EU-valet. Det säger P4-lyssnaren Birgitta Ström i Gävle som inte tycker att EU-politik har så mycket med verkligheten i Gävleborg att göra, vilket i sin tur kan förklara varför Gävleborgs valdeltagande i EU-valet 2009 faktiskt var det lägsta i landet.

Hon bli därför riktigt intresserad när Gävleborgsnytt åtar sig att fråga några av Sveriges tyngsta EU-politiker och mäktigaste EU-tjänstemän om just den saken

 – Absolut! Det tycker jag att ni ska göra, säger hon.

Ett självklart svar

Svaret är både enkelt och självklart. Det säger den tyngste av dem alla - Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

 – Därför att om man inte röstar betyder det att man inte bryr sig. Då låter man någon annan bestämma i fem års tid, konstaterar hon.

Kristdemokraternas nya toppnamn till EU-parlamentet, den före detta TV-kändisen Lars Adaktusson instämmer, men förtydligar också Malmströms kortfattade svar lite grann.

– Vill man vara med och påverka Europapolitiken, och det är viktigt, så ska man också vara med och rösta. Då ska man också veta att 60 procent av de politiska beslut som tas på kommunal nivå också påverkas av besluten inom EU, säger han.

Röstsedeln är viktig

Den enskildes röstsedel kan tyckas väga lätt i så stora sammanhang, men rösten är också den en enda chansen för enskilda som exempelvis Birgitta Ström att få vara med.

Det säger Pierre Schellekens, chef för Europakommissionens representation i Sverige och vår kanske högste EU-tjänsteman.

 – Det är bara den 25 maj som du som Gävleborgare kan gå till valurnorna och med röstsedeln tala om för oss hur Europa ska utvecklas. Det vore synd att missa den möjligheten, säger han.

Europatanken väger tungt

EU-veteranen och Folkpartisten Marit Paulsen har ett mer högstämt svar på varför man ska rösta.

– Därför att det enbart är ett fritt, fredligt och välmående Europa som ger dig och Gävleborg den regionala och den individuella friheten, säger hon.

"Du har också en plikt"

Ett sådant Europa-ideal gör det faktiskt också till en förbaskad plikt att rösta, tycker Sveriges EU-kommissionär Cecil Malmström.

 – Det känns kanske inte som om den egna rösten spelar någon roll, men det gör den. Därför tycker jag att man har en skyldighet att gå och rösta och att ta reda på de politiska skillnaderna mellan partierna, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista