Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gävle kommun drar till Buffalo City

Publicerat måndag 3 mars 2014 kl 12.18
Jenny Nylund, Gävle kommun: Sydafrikanska sjuksköterskor kommer till Gävle
(1:34 min)
1 av 3
Gävle kommun deltar i ett kommundelssammanträde ute i en kåkstad. Foto: Gävle kommun
2 av 3
Ambulanssjukvårdare. Sydafrikanska ambulanssjuksköterskor kommer till Gävle i vår inom ramen för kommunens samarbete med vänorten Buffalo City. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
3 av 3
Workshop i Sydafrika om hur kommunerna i Gävle och Buffalo City mäter sina resultat. Foto: Gävle kommun

Gävle kommun har samarbetat med en staden Buffalo City i Sydafrika i nästan 12 år.

Den här veckan besöker kommunledningen staden för att följa upp pågående projekt, som bland annat handlar om lokal demokrati.

Jenny Nylund som är koordinator på Internationella kontoret i Gävle kommun, berättar om projekten över en sprakig telefonlinje från Buffalo City.

– Det här projektet handlar ju mycket om överförande av kunskap kring hur man jobbar med lokal demokrati. Här jobbar man på ett annat sätt som vi hoppas lära oss mer av under det här besöket, säger Nylund.

Samarbetsprojekten finansieras av biståndsorganet Sida och innebär utbyten mellan kommunerna i Gävle och Buffalo City.

Till våren kommer både sjuksköterskor och kvinnojoursmedarbetare att besöka Gävle. Sjuksköterskorna kommer åka med i ambulanserna för att se hur kollegorna arbetar, berättar Jenny Nylund.

– Svenska sjuksköterskor kommer hit och sydafrikanska åker till Sverige, till Gävle. Och då får man lära sig allt ifrån hur har vi säkerhet i ambulansbilar, hur jobbar vi med mycket stroke som vi har och här har man mycket knivskador. Det är rena utbyten av kunskap, säger Nylund.

På kvinnojournerna delas värdefulla erfarenheter och båda sidor kan lära sig av varandra, säger Nylund.

– Sen har vi ett samarbete mellan kvinnojouren Blåklockan och kvinnojouren här nere som heter Masimanyane. Där jobbar man tillexempel med att Sverige har ett bra program för efterarbetet, efter att en kvinna har gått igenom rättegång. Här jobbar man mycket förebyggande, mot ungdomar, med mänskliga rättigheter, säger Nylund.

– Vi hoppas kunna ta över den typen av förebyggande arbete till Gävle där vi inte har lyckats lika bra som de har gjort här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".