Det är inte bara Gävleborg som plågas av arbetslöshet. I Grekland går nästan var tredje utan jobb. Foto:TT/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Jätten Europa ska resa sig igen

1:38 min

Ett Europa som reser sig ur finanskrisen från 2007 och på nytt ger tillväxtekonomierna i Sydostasien en match.

Det är EU:s vision för framtiden och syftet med de fem strategiska mål som kallas Europa 2020 och som har satts upp av Europakommissionen.

Tillväxt i kölvattnet av finanskrisen - det är EU:s kompassriktning kommande mandatperiod. Det konstaterar Cecilia Malmström, Sveriges enda representant i den mäktiga Europakommissionen.

– Om vi ska ta oss ur krisen måste vi satsa på forskning och innovation, ställa om till grön ekonomi, prioritera utbildning, minska inkomstklyftorna samt komma till rätta med arbetslösheten. Särskilt då ungdomsarbetslösheten, sammanfattar hon.

Fem tydliga tillväxtmål 

EU:s fem tillväxtmål fram till 2020 är egentligen mycket konkreta. Tre procent av EU:s budget ska satsas på forskning och utveckling. Utsläppen av växthusgaser ska minska med 20 procent och 20 procent av den energi som förbrukas ska vara förnyelsebar. Det ska år 2020 finnas mindre än 10 procent unga utan gymnasiebetyg i Europa och 20 miljoner färre fattiga.

Arbetslösheten ska minska 

Det allra viktigaste tillväxtmålet handlar emellertid om arbetsmarknaden, fastslår Cecilia Malmström. Minst 75 procent av alla 20 till 64-åringar i Europa ska ha jobb år 2020:

– Det får inte bli en sådan slags jobb-lös tillväxt som ekonomer ibland talar om. Europa ska växa samtidigt som vi minskar dagens fruktansvärda arbetslöshet, säger hon.

Flyktingfrågan är också en utmaning

Ekonomisk tillväxt är alltså det som de vi väljer in i EU den 25 maj förväntas jobba för. Till det kommer även 100-tals mer eller mindre viktiga gemensamma frågor. Europas gemensamma asyl- och invandringspolitik som EU efter 10 års förhandlingar till sist klubbade igenom förra året är bara ett exempel på sådant som nu också måste göras till verklighet:

– I dag är det ungefär 10 länder som tar emot de flyktingar som söker sig till Europa. Vi vill att samtliga 28 medlemsländer ska hjälpa till och dela på det ansvaret. Det är en av Europas riktigt stora utmaningar under de kommande decennierna, säger Cecilia Malmström.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se

Fem mål som EU ska ha uppnått till 2020

1. Sysselsättning

  • 75 % av 20–64-åringarna ska arbeta.

2. FoU

  • 3 % av EU:s BNP ska investeras i FoU.

3. Klimatförändring och hållbar energiförsörjning

  • Utsläppen av växthusgaser ska vara 20 % lägre än 1990 (eller till och med 30 %, om förhållandena är gynnsamma).
  • 20 % av energin ska komma från förnybara energikällor.
  • Energieffektiviteten ska ha ökat med 20 %.

4. Utbildning

  • Andelen elever utan gymnasiebetyg ska vara lägre än 10 %.
  • Minst 40 % av 30–34-åringarna ska ha högre utbildning.

5. Kamp mot fattigdom och social utestängning

  • Antalet människor som lever eller riskerar att leva i fattigdom och social utestängning ska ha minskat med minst 20 miljoner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista