1 av 2
Välj parti snarare än person tycker Yoomi Renström, S. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 2
Glöm bypolitiken säger Kenth Lövgren, FP. Foto:Tomas Groop/ Sveriges Radio

Partipolitik i EU - inte bypolitik

1:45 min

Det finns i dag inga politiker från Gävleborg i EU-parlamentet och ingen av våra lokala politiker toppar heller de olika partiernas listor på valbara kandidater till parlamentet.

Två lokala politiker återfinns visserligen i EU:s rådgivande så kallade regionkommitté, men i övrigt saknar Gävleborg representation i EU.

Den här bristen på välkända namn gör det svårt att veta vem man ska rösta på i valet. Det tycker Birgitta Ström i Gävle som ställt flera frågor till Gävleborgsnytt om hur och varför man ska rösta i EU-valet den 25-maj.

 – Jag undrar vilka slags politiker och vilka partier som finns där nere i Bryssel och Strasbourg. Om jag ska rösta vill jag veta VAD jag ska rösta på, säger hon.

Kommunalrådet ger svar

I själva verket är det inte så komplicerat, enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Yoomi Renström i Ovanåker som inte själv sitter i parlamentet, men väl i EU:s rådgivande regionkommitté.

– Många tror att det är något som är annorlunda där nere. Men det är precis samma politiker och partier där som hemma.

Och det gör valet ganska lätt, menar Yoomi Renström.

– Är jag socialdemokrat hemma så röstar jag också på socialdemokraterna i EU. Är jag moderat här hemma, röstar jag på moderaterna i EU. Tycker jag att en viss politik är bra här i Sverige, så är den det i EU också. Svårare än så är det inte, säger hon.

Välj parti snarare än person

Gävleborgare en bit ner på partiernas kandidatlistor går alltid bra att försöka kryssa in i parlamentet.

Det kan gå, även om det just nu inte finns någon Gävleborgspolitiker i EU-parlamentet. 

Yoomi Renström är den enda politiska representation Gävleborg har i EU just nu, förutom folkpartisten Kenth Lövgren förstås, som är ersättare i regionkommittén och dessutom nu kandidat till parlamentet.

Ingen bypolitik i EU

Kenth Lövgren har precis som Yoomi Renström handfasta tips om hur väljaren kan resonera vid EU-valet.

– Man ska inte ha bypolitik in i EU-parlamentet, utan där ska de övergripande frågorna debatteras. Det ska man ta hänsyn till vid valet, säger han.

 Väljarens grundläggande inställning till EU är ett bra exempel, tycker Kenth Lövgren.

– Är man europavän och tror på europasamarbetet, ja då kan man alltid rösta på Folkpartiet. Den som inte tror på idén har ju i stället Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att ta till, säger han.

Väljaren behöver inte kunna allt

Det är inte ens givet att varje väljare själv måste sätta sig in i alla politiska Europafrågor, tycker Kenth Lövgren.

– Det kan man ju göra, alternativt skaffa sig representanter som man tror på. Och då handlar det åter igen om vad man vill med Europasamarbetet. Vill man att det ska förbättras eller ska det helt enkelt skrotas?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista