Capios nya hälsomottagning i Gävle. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Ny hälsocentral öppnar i Gävle

1:51 min

Idag öppnade Capio Närsjukvård en ny hälsocentral i centrala Gävle, och om ett par veckor öppnar Praktikertjänst öppnar ytterligare en hälsocentral på Slottstorget om ett par veckor.

Samtidigt stänger snart hälsocentralen på Stortorget, och 82-åriga Gunnar Rydberg  var en av dom nyfikna besökare som hade sökt sig till Wasahuset idag för att titta på den nya hälsocentralen.

–Jo, det blir ganska bra. Jag har nära till för jag bor borta på Staketgatan, så jag får till och med närmare nu än när jag hade där på torget. Som tur är håller jag mig ganska frisk, så jag behöver inte gå så ofta, säger Rydberg.

Marita Bjuhr har inte bestämt sig för om hon ska byta ännu.

– Det jag ville titta på är vad som finns, vad de har att erbjuda. Om de har bättre service än på de övriga hälsocentralerna, mer kapacitet att kunna ta hand om sina patienter, säger hon.

Och Hans-Gunnar Högstedt tänker inte byta från sin nuvarande läkare.

– För min del är det så här att varför jag lämnade Stortorget var att det var för många stafettläkare, sen fick jag en underbar familjeläkare nere på HC City, som jag har haft nu i många år och därför blir jag nog kvar där, säger han.

Patienten Nina Saunamäki som redan tillhör den nya hälsocentralen känner sig nöjd med bytet, efter att Stortorget lägger ner.

– Vi var listade på Stortorget, och nu när de la ner så gjorde vi faktiskt inget aktivt val, utan eftersom vi bor löjligt nära - bara snett mitt emot, krypavstånd när vi blir sjuka - så blev vi automatiskt listade här på Capio. Så jag är här för att kolla in lokalerna, säger Saunamäki.

I de nya lokalerna, som kommer växa ytterligare till sommaren, finns för närvarande två läkartjänster och 4,5 sjukskötersketjänster. Runt 1800 patienter är inskrivna från starten och trots att det ingår en särskild mottagning för äldre patienter som kan behöva mer stöd, är den nya hälsocentralen öppen för alla, berättar läkaren Elna Berglind som är verksamhetschef och specialist i allmänmedecin.

- vi kommer att vara en vanlig traditionell hälsocentral också, något annat ska vi då verkligen inte säga. Vi kommer att ta hand om alla. Unga som gamla, med stukade fötter. Har man ramlat och skurit sig på Stortorget, så går det bra att komma hit så ska vi tråckla ihop det, inga problem, säger Berglind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista