1 av 2
Fr v Jenny Lingvall som har barn på Hedesundagården, och Malin Helperin är aktiv i föräldrarådet. Foto: Niclas Norén/Sveriges Radio
2 av 2
Hedesundagården. Foto: Niclas Norén/Sveriges Radio
P4 kollar förskolan

"Var kommer mina barn gå i förskolan?"

1:44 min

Föräldrar har reagerat starkt på förslaget om att slå ihop förskolan Hedesundagården med en låg- och mellanstadieskola.

Hur ser det ut på ditt barns förskola? Hör av dig till oss! Kommentera, maila eller ring vår publikredaktör Joacim Lindwall 026-66 65 17.

Redan i fjol ville kommunen stänga förskolan för att spara pengar, men planerna sköts då upp.

Men nu är frågan aktuell igen, och föräldrarna är oroliga, bland annat Malin Helperin i föräldrarådet.

– För min del som inte vet var mina barn ska gå i höst, och för föräldrar som inte vet om deras barn får plats på förskola. Som inte vet om deras ettåring ska dela skolgård med en tolvåring så är det här oroande, säger hon.

– Den lösning som kommunen föreslår kommer också gå ut över skolbarnen som får mindre utrymme i skolan och på rastgården, säger Malin Helperin.

Förutom att skolmiljön försämras tror Malin Helperin att trafiksituationen vid skolan skulle förvärras av att fler barn ska hämtas och lämnas.

Just nu vet inte föräldrarna om eller när en flytt kan bli aktuell. Just dialogen med kommunen är Malin Helperin mycket kritisk till.

– Hade man varit ärlig från början och sagt vad det handlar om och vad man faktiskt vill göra så hade det känts tryggare. Vi vill inget annat än att hitta en lösning tillsammans med kommunen och pedagogerna. Att barnen har det bra är det viktigaste, säger Malin Helperin.

Frank Stoor är förvaltningschef på Barn och ungdom i Gävle. Han säger att de just nu utreder såväl flytt som renovering av Hedesundagården och därför inte kan ge svar om förskolans framtid.

– Det kan bli en flytt till hösten, men vi måste ta ställning till det först när vi ser hur kostnaderna faller ut och om verksamheten blir bra eller inte, säger han.

När tror du att ni kan ge besked?

– Det är för tidigt att säga det. Det är många saker som ska falla på plats. Allt från att skolgården ska byggas om till att lokalerna ska anpassas

Föräldrar som vi pratat med oroar sig för att förskolebarn ska dela skolgård med stora barn, vad tänker du om det?

– Vi ser det som en tillgång. Vi har det så på många ställen i kommunen redan med väldigt gott resultat, säger Frank Stoor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista