Oskar Pärlenskog och Vilma Skäryd ser fram emot premiären av Figaros bröllop på lördagen. Foto: Magnus Hansson/ Sveriges Radio

Premiär för Figaros bröllop på hälsingevis

Vilma Skäryd: Det är nervöst, så klart
1:42 min

I dag är det premiär för Figaros bröllop i en annorlunda tappning i Bollnäs.

Det är Torsbergsskolans estetelever som sätter upp den italienska operan med en doft av Hälsingland. 

– Det är nervöst så klart. Men det känns som jag borde vara mer stressad än jag är, säger Vilma Skäryd som spelar Figaros fästmö Susanna.

– Just nu tänker jag inte så mycket på premiären. Det kommer nog när jag väl ska ut på scenen tror jag, förklarar Oskar Pärlenskog som spelar Figaro.

Det är en ombearbetad version av Mozarts humoristiska opera "Figaros bröllop" som esteteleverna i Bollnäs sätter upp som slutproduktion. I deras version finns det talade dialoger inskrivna i föreställningen och den klassiska musiken har fått en touch av folkmusik.

Dessutom har handlingen förflyttats från ett slott utanför Sevilla till en hälsingegård. 

– Det gör det hela mycket roligare. Det blir mer "hemmakänsla" över det hela. Jag tror många känner sig trygga i sceneriet och musiken. Både publiken och vi som spelar, berättar Vilma Skäryd.

Till den här produktionen har esteteleverna tagit hjälp av Gävlesymfoniorkester som har lånat ut en violinist och dessutom finns orkesterchefen Örjan Hans-Ers med på altfiol.

– Jag tror de får uppleva kraften man kan känna när ungdomar gör någonting. Det är all in, 110 procent. Den här enorma kraften som kan komma ur en ungdomsproduktion, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".