1 av 3
Alexandra Charles. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.
2 av 3
Alexandra Charles tittade förbi studion under sitt besök i Gävle. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.
3 av 3
Alexandra Charles med sin bok "Livet är en dröm". Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.

Hon var vår första nattklubbsdrottning

Alexandra Charles: Kronprinsen kom med sitt gäng
0:41 min

I tjugo år ägde och drev hon Sveriges populäraste nattklubb. Alexandra Charles minns väl när "Alexandras" flyttade in på Strand Hotell.
– Det blev en succé. Det var oerhört läckert och fint, säger hon.

Innan 1968 hade inte världens pumpande klubbliv nått Stockholm ännu. Det var Alexandra Charles som tog inneklubben till Sverige.

– Vi hade Monica Zetterlund som första akt på invigningen. Dagen därpå kom kronprinsen med sitt kompisgäng. Sen var vi igång, säger Alexandra Charles.

Som 22-åring blev Alexandra Charles både chef och ansiktet utåt för nattklubben, som den som tog hand om människorna som kom till klubben och fick dem att trivas.

– Det var bara att kavla upp ärmarna och jobba, säger hon. 

Som nattklubbsdrottning lärde hon bland annat känna medlemmarna i bandet Abba. Hon passar under intervjun i P4 Gävleborg på att skicka en hälsning till bandet som nu firar att de fyller 40 år.

Några av de första som fick höra bandets låt "Dancing Queen" var faktiskt besökarna på just klubben Alexandras.

– Benny kom ner från Polarstudion med en demotape i högsta hugg. Han frågade om de fick spela demon för publiken för att se hur de reagerade. Det är klart att han fick. Och det är klart att vi gjorde det. Alla dansade och ingen ville gå hem. Det glömmer man aldrig, säger hon.

Numera är även Alexandra Charles känd för 1,6 miljonerklubben – en landstäckande kvinnohälsoorganisation som jobbar med kvinnors hälsa. Hon har även nyligen kommit ut med boken om sitt liv "Livet är en dröm".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".