Påskens godaste nässelsoppa

0:42 min

Årets första nässlor börjar kika fram lagom till påsk. Då är en nässelsoppa ett festrecept att ta till.

Nässelcappuccino med oststänger

Ingredienser till 5-6 portioner som förrätt

1 st Schalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 dl nässlor, förvällda (drygt 1 liter färska)
3 dl grönsaksbuljong, stark, gärna ekologisk
2,5 dl mellangrädde   (vispgrädde och mjölk ½ var)
1 st citron(er)
salt och svartpeppar, nymald

Tillagning
1. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs det lätt. Tillsätt nässlorna och låt dem fräsa med en kort stund.

2. Häll i buljongen och låt det sjuda i 5 minuter utan lock. Tillsätt grädden och låt det sjuda ytterligare ett par minuter.

3. Tvätta citronen noga och finriv skalet. Tillsätt ca 1 matsked i soppan. Smaka av med salt och peppar. Vid servering mixas soppan slät, gärna med stavmixer.

Knapriga oststänger

Ger 12-24 st

1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
75 g rumsvarmt smör
100 g smakrik ost, t ex västerbottenost
flingsalt
Ägg till pensling

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Arbeta ihop båda mjölsorterna med smör till en deg.
  3. Riv osten och blanda i.
  4. Kavla ut degen till en platta, ca 30x15 cm, på lätt mjölat underlag. Skär i längder, ca 2 cm breda.
  5. Lägg deglängderna på en bakpappersklädd plåt.
  6. Vispa upp ägget. Pensla stängerna. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter.

Kunglig nässelsoppa

4 portioner

Det här behöver du:

1½ l späda nässlor
2 msk smör
2 msk vetemjöl
½ l buljong
½ l nässelspad
1 rågad msk finhackad gräslök alt riven muskotnöt
salt, nymalen svartpeppar
4 hårdkokta ägg

Gör så här:

Skölj nässlorna väl. Koka upp 1 l vatten och lägg i nässlorna.

Låt dem koka ca 5 minuter. Sila av spadet och spara det.

Skölj kastrullen och sätt den på värmen igen. Smält smöret och

vispa i mjölet. Låt det fräsa tillsammans i 1 minut utan att ta färg.

Fyll på med nässelspad och buljong, lite i taget under kraftig vispning.

Koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 minuter.

Hacka under tiden de urkramade nässlorna.

Lägg hacket i kastrullen och koka ytterligare 3 minuter.

Smaka av med salt och peppar och tillsätt finhackad gräslök alt riven muskot.

Servera med kokta ägghalvor eller lammchorizo.

Finskivade rädisor är också gott till.

Recept: Gertrud Edström, Vårt skafferi Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista