Transsexuella Erika från Skutskär vågar äntligen vara kvinna

11 min

I förlossningssalen när sonen föddes föll allt på plats för Erika Wennerström från Skutskär.

Då stod hon bredvid sin födande fru i rollen som man och far. När det i själva verket borde ha varit hon själv som födde. Som kvinna och mamma.

Redan i treårsåldern insåg Erika att det var något som var fel. Hon var en flicka i själen, men hade en kropp som en pojke.

– Det var när jag första gången såg andra tjejer nakna på badstranden, då upptäckte jag att jag inte såg ut som dem. Det var tjejerna jag identifierade mig med, inte grabbarna som fanns där, men jag var ju helt olika dem. Det är det första minnet jag har, berättar Erika Wennerström.

Hon pratade aldrig om sin känslor utan försökte vara en pojke och senare man. Erika gjorde lumpen som pionjärputonschef, sysslade med sprängämnen och tvingades vara väldigt manlig. 

Men 1995 när hennes son föddes blev bilden tydlig och hon insåg att hon var i helt fel kropp.

– Där i förlossningsrummet insåg jag att jag skulle ju inte stå och titta på, jag skulle ju föda. Då kom allt, då släppte allt och spärrarna försvann. Allt var så solklart, jag var kvinna, berättar hon.

Skilsmässa oundviklig

Men det dröjde många år innan hon tog steget att bli kvinna fullt ut. Hon insåg att en skilsmässa skulle bli oundviklig den dag hon tillät sig att vara kvinna, och för att inte bli deltidsförälder valde hon att vänta.

Nu väntar Erika Wennerström på ett godkännande från Socialstyrelsen som gör det möjligt för henne att påbörja resan mot att bli kvinna även fysiskt. När det är klart planerar hon att åka runt och föreläsa om sitt liv, men en föreläsning har hon redan hållit i Östersund. I samband med detta intervjuades hon av SR Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista