Sandvikens kyrka. Foto: Calle Eklund/wikimedia.org/CC-BY SA

Kyrkan i Sandviken tar betalt för skolavslutningar

1:48 min

Svenska Kyrkan i Sandviken kommer i år att börja ta betalt om man vill fira skolavslutning i kyrkan.

– Hyresavtalet innebär att man disponerar lokalen och det blir ingen medverkan av någon präst, säger kyrkoherde Ulf Jensius.

Många skolavslutningar i Sandviken firas traditionsenligt i kyrkan, med psalmer och tal av prästen. Längs väggarna i kyrksalen brukar föräldrar och anhöriga stå och trängas när det deras barn sjunger avslutningssånger.

Men från och med i år kommer alltså Svenska Kyrkan att ta betalt för skolavslutningarna. 1500 kronor per skolavslutning.

– Jag tror det knappast täcker alla kostander vi har. Det är mer för att ge lite mer dignitet åt avtalet, säger Ulf Jensius.

De senaste åren har det också varit mycket diskussion om vilka kristna budskap som får förekomma på en skolavslutning.

Men nu löser Svenska kyrkan i Sandviken det genom att helt enkelt plocka bort prästen.

– Prästen har kanske förberett ett tal och kan då bli kontaktad av en lärare eller förälder som påtalar vad prästen får och inte får säga. Och då undviker man det genom det här avtalet, säger Ulf Jensius.

Kommer någon skolavslutning i Sandviken ha präst?

– Det är än så länge ingen skola som uttryckt att de vill ha det, men det kan ju hända att någon vill det, och då får man väl prata ihop sig om hur en sådan medverkan ska se ut, säger Ulf Jensius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista