Sandvikens kyrka. Foto: Calle Eklund/wikimedia.org/CC-BY SA

Farligt fullt i Sandvikens kyrkor på skolavslutning

1:20 min

Säkerheten måste bli bättre i Sandvikens kyrkor i samband med skolavslutningar. Och det kan leda till att alla som vill gå på skolavslutningen inte får plats.

Svenska Kyrkan i Sandviken har skrivit hyresavtal med de skolor som vill låna deras lokaler.

– Ibland har det varit alldeles för trångt, och det handlar om är att kyrkan blir svår att utrymma om det är för många i kyrkan. Man står i gångarna och är i vägen för varandra om det till exempel skulle inträffa en brand, säger kyrkoherde Ulf Jensius.

Kyrkorna i Sandviken brukar ofta vara överfulla av föräldrar och anhöriga som vill vara med på sina barns skolavslutningar.

Men det sätter nu Svenska Kyrkan i Sandviken stopp för när man inför ett hyresavtal där man reglerar hur många som får vistas i kyrkan samtidigt. Vilket kan leda till att alla inte får plats.

Men så hoppas inte kyrkoherde Ulf Jensius att det ska behöva bli.

– Jag ser inte att det ska behöva bli så om man planerar lite. Men samtidigt är det viktigt att vi följer lagen om skydd mot olyckor, säger han.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Vi måste bli bättre på det helt enkelt, vi har inte varit tillräckligt bra på att tänka på det här och följa de bestämmelser som finns, säger Ulf Jensius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista